Hlavní obsah

Lékárníci uzavřeli s Paroubkem křehké příměří

– PRAHA

Zástupci českých lékárníků se ve středu dohodli s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem (za ČSSD) na vytvoření společné pracovní skupiny.

Článek

Zástupci obou stran by měli debatovat, jak uspořit ve zdravotnictví výdaje na léky. Ročně za ně pojišťovny dají 40 miliard korun. Lékárníci odmítají jako jedinou cestu úspor snížení obchodní přirážky na léky o tři procenta, jenž od ledna prosadil Rath.

"Rozumíme nespokojenosti lékáren i distributorů, protože celková lékárenská marže se tím sníží o 700 až 750 miliónů. Na druhou stranu tu bude mít pozitivní dopad na peněženky pacientů," řekl po jednání Rath. Ministr uvedl, že od snížení obchodní přirážky očekává pokles cen léků v lékárnách.

Pracovní skupina by podle něj nejpozději do konce ledna měla přijít s jasnějším a komplexnějším návrhem, aby "nynější snížení marže bylo bráno jenom jako přechodné, a klidně od února, března mohlo být nalezeno definitivnější opatření".

Chudoba nabízenou ruku přijal

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba si pochvaloval, že Paroubek pochopil argumenty lékárníků, že pouhé snížení marže zásadní změnu nepřinese. "Proto velmi vítám nabízenou ruku v tom, že bude ustavena do konce týdne pracovní komise," řekl.

Pokud by se ve středu Chudoba s politiky nedohodl na řešení, chtěli lékárníci vyhlásit stávku a zavřít ve čtvrtek na celý den lékárny. Představenstvo lékárnické komory se po jednání s premiérem usneslo, že se plánovaná stávka neuskuteční, zároveň ale s okamžitou platností vyhlásilo stávkovou pohotovost lékáren do 31. ledna 2006.

Rath diskutoval s hrstkou lékárníků

Představitele komory ve středu před budovou vlády podpořilo zhruba 30 lékárníků. Když Rath opouštěl budovu, obstoupili ho a začali s ním diskutovat. Ministr jim připomněl, že pokud se situace ve financování nevyřeší, důsledky ponesou i oni.

Lékárníci obvinil Ratha z farizejství a požadovali, aby veřejnosti vysvětlil, že nemají 32 korun ze stokorunové ceny léku, ale dostanou zhruba 19 korun. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám