Hlavní obsah

Revoluce v sociálních dávkách: budou jen tři

PRAHA

Přebujelý systém sociálních dávek by se měl od roku 2007 výrazně zjednodušit. Poslanci ve středu rozhodli, že současných 27 dávek by měly nahradit tři - příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. Předloha nyní putuje do Senátu.

Článek

Se změnami počítá nový zákon o hmotné nouzi. Právní předpis má nahradit dosavadní zákon o sociální potřebnosti. Vláda hodlá novými podmínkami motivovat lidi k tomu, aby si aktivně hledali práci a upřednostnili i méně placené místo před pouhým pobíráním dávek.

Příspěvek na živobytí by lidem vyplácel stát, doplatek na bydlení pak obce s rozšířenou působností. Doplatek by se lišil podle toho, jak vysoké jsou v jednotlivých regionech náklady na bydlení.

Lidé, kteří by se náhle ocitli v tíživé situaci, například kvůli přírodní katastrofě, by podobně jako nyní mohli stát požádat o "mimořádnou okamžitou pomoc".

Nový zákon je spojen se zákonem o životním a existenčním minimu, které už nemá zahrnovat náklady na bydlení. Životní minimum Sněmovna kvůli tomu navrhla snížit z 4300 na 3126 korun, byť kabinet původně počítal se snížením na 2870 korun měsíčně.

Anketa

Jste pro redukci počtu sociálních dávek z 27 na 3?
ano
94,3 %
ne
5,7 %
Celkem hlasovalo 1501 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám