Hlavní obsah

Ústavní soud zrušil restituční tečku pro přímé dědice

Právo, Novinky, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Ústavní soud (ÚS) v úterý vyhověl požadavku poslanců a senátorů a zrušil některé části restitučního zákona. Podle nich by vrácení majetku mělo končit na konci letošního roku. To se tak nyní nestane. I když jen pro přímé restituenty a jejich dědice.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud

Článek

"Restituční tečka však bude platit pro spekulanty s pozemky," sdělil Novinkám mluvčí ÚS Michal Spáčil. Narážel tím na aféry Pozemkového fondu (PF), jenž umožnil svým usnesením v červnu získat zhruba 600 hektarů půdy dobře informovaným překupníkům.

Podle Spáčila by však na rozhodnutí ÚS měli vydělat oprávnění původní restituenti, kterým se prodlouží doba na uplatnění nároků na navrácení majetku. 

Pozemkový fond se rozhodnutí podřídí

"Pozemkový fond plně respektuje toto rozhodnutí a je okamžitě připraven je realizovat," sdělil ČTK k rozhodnutí ÚS mluvčí PF Michal Bureš.

Fond od počátku své činnosti registroval nevypořádané restituční nároky za 7,3 miliardy korun. Z toho byl již navrácen majetek za 5,5 miliardy korun. Zbývá vyřešit nároky zhruba za 1,8 miliardy. Restituční nároky uplatňuje zhruba 90 tisíc lidí, z nichž část tvoří ti, kteří nároky odkoupili od původních držitelů.

Proti restituční tečce byla hlavně ODS

Tzv. restituční tečku se snažili zrušit už poslanci ODS, hlasy levicových poslanců to ale Sněmovna odmítla. Pro odklad restituční tečky na rok 2009 se ve Sněmovně vyslovil šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Podle Tlustého nároky řady oprávněných osob dosud nebyly uspokojeny. "Restituční tečka by je tak mohla postavit do situace, kdy v důsledku propadné lhůty je jim odepřeno jejich zákonné právo na přidělení náhradního pozemku, aniž však mohou tomuto jakkoli zabránit či předejít," řekl v červenci Tlustý.

Anketa

Jste pro odklad ukončení restituční tečky?
ano
67,3 %
ne
32,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2037 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám