Hlavní obsah

Policie odložila případ Grossova bytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiér Stanislav Gross (ČSSD) se při nákupu bytu na pražském Barrandově nedopustil trestného činu. Policie vyšetřování odložila. ČTK o tom informoval obvodní státní zástupce pro Prahu 5 Julius Lachnitt. Gross odložení případu přivítal.

Článek

Aféra s bytem na pražském Barrandově vedla k odstoupení Grosse z postu premiéra na jaře tohoto roku. Nebyl schopen věrohodně vysvětlit, kde vzal na byt peníze.

"Jsem samozřejmě rád, ale férové by bylo, aby ti, co vedli proti mně tu štvanici a propůjčili se k ní, se alespoň omluvili," řekl Právu bývalý premiér.

Případ může ještě otevřít Městské státní zastupitelství v Praze.

Gross se do aféry zapletl poté, co média zveřejnila, že běžnou cestou, tedy z platu poslance a ministra vnitra, si nemohl vydělat na luxusní byt s bazénem za více než čtyři milióny korun na Barrandově. Tehdejší premiér se bránil tím, že si vzal hypotéku a část peněz mu půjčil jeho příbuzný v důchodu. Šlo o sumu 1,2 miliónu korun. Pak se ale ukázalo, že příbuzný František Vik takovou sumu nemohl ušetřit.

Později přišlo náhlé vysvětlení, že peníze údajně pocházejí od muže jménem Rostislav Rod, který směnku na 900 tisíc korun později prodal předsedovi České pravice Jánu Simkaničovi. Ten směnku spálil. [celá zpráva]

Gross požádal o prověrku Národní bezpečnostní úřad (NBÚ), která ho měla očistit, TV Nova však uvedla, že NBÚ prověřování Grosse na žádost Úřadu vlády zastavil.

Bytový projekt padl

Aféra stále Grossovu manželku Šárku podnikatelské ambice s bytovým komplexem na pražském Proseku. Ten chtěla rozjet společně s podnikatelkou Libuší Barkovou, která byla nepravomocně odsouzena na pět let do vězení za pojistný podvod. [celá zpráva]

Grossové měla ručit právě Barková, ovšem pochybným majetkem. Grossová nakonec svou část podílu prodala. Její manžel oznámil, že manželka zanechá podnikání. Toto rozhodnutí však rodina po Grossově rezignaci změnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Gross poslal 900 tisíc Rodovi na účet

Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross se zbavil údajného dluhu, který si měl vzít na financování svého bytu v Praze na Barrandově. Částku 900 tisíc korun, kterou...

Výběr článků

Načítám