Hlavní obsah

Meteorologové opět varovali před intenzivním sněžením

Právo, Novinky, ČTK, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meteorologové v sobotu po poledni opět varovali před intenzivním sněžením. Upozornění se týká okresů Ústí nad Labem, Litoměřice a Děčín do sobotního večera. Na celém severozápadě Čech se navíc budou tvořit závěje a sněhové jazyky. Problémy jsou ale v celé republice.

Článek

"V chladném vlhkém severozápadním proudění se vyskytují intenzivní sněhové srážky v oblasti Krušných hor. Předpokládaný spad nového sněhu do večerních hodin je až 30 cm nového sněhu. Při čerstvém větru se ve vyšších polohách budou stále tvořit sněhové jazyky a závěje," uvedli v sobotu meteorologové.

Intenzivní sněžení očekávají do sobotních 17 hodin i v nižších polohách okresů Ústí nad Labem, Litoměřice a na západě okresu Děčín, kde napadlo od rána do poledne 14 cm nového sněhu. "Předpokládáme zde v odpoledních hodinách spad dalších 10 až 20 cm nového sněhu," dodali meteorologové.

Provoz na D1 vázne

Kvůli hustému sněžení přibývají problémy na dálnici D1. Oba směry na Vysočině odpoledne zablokovaly kamióny. Neprůjezdných je skoro 30 kilometrů u Velkého Beranova na Jihlavsku. "Je to tam špatné. Kamióny jsou vzpříčené přes vozovku a sypače se k nim nemohou dostat," řekl kolem 16:30 pracovník Centra dopravních informací. Vozy stojí ve směru na Prahu i na Brno.

Podle záchranářů kluzkou vozovku nezvládají hlavně zahraniční nákladní vozy s letními pneumatikami. Závažnější zranění zatím nebyla hlášena.

Doprava na dálnici začala váznout po 14:00. Déle než hodinu ji blokoval kamión na 98. kilometru ve směru na Prahu. V koloně za ním se stalo několik dalších nehod.

Problémy po celé republice

Po sněhových bouřích a vichřicích, které si v pátek vyžádaly dvě oběti na životech [celá zpráva], tak komplikuje v sobotu život v Česku vytrvalé sněžení. Problémy jsou po celé zemi. Silnice jsou s velkou opatrností sjízdné, stovky domácností jsou ale bez dodávek elektrického proudu. Po páteční vichřici ještě nebyly obnoveny dodávky elektřiny pro stovky domácností na Vsetínsku a v Olomouckém kraji.

Dramatická situace je v Krušných Horách a v celém Karlovarském kraji, kterou způsobuje vytrvalé sněžení a silný vítr. "Do Krušných hor nemá smysl jezdit. Vítr nyní dosahuje rychlosti 80 m/s, závěje jsou metrové, od noci napadlo přes 70 cm nového sněhu, vleky nejezdí," řekl Právu dopoledne náčelník horské služby v Krušných horách Rudolf Chlad.

Jeho slova potvrzuje Stanislav Houda z operačního střediska silničářů v Karlových Varech: "Do hor opravdu ať nikdo nejezdí. Ale i jinam. Šofér, který nemusí vyjet, ať raději zůstane doma. Z Jáchymova na Boží Dar se dá vyjet obtížně jen s řetězy. Trasa z Božího Daru na Klínovec je uzavřena."

Plné ruce práce mají i hasiči. "Likvidovali jsme padlé stromy přes silnice na mnoha místech v Karlovarském kraji, u Bečova, Ostrova. Vítr a husté sněžení a těžký mokrý sníh na stromech vykonávají své. V lesních úsecích jsou komunikace velmi nebezpečné. Není to dobré," uzavřel Jiří Rejha z karlovarského operačního střediska hasičů.

Silnice ve Zlínském kraji byly ráno sjízdné, na Vsetínsku sněžilo. Po páteční vichřici, při které padaly stromy, však bylo stále zhruba 300 až 400 domácností na Vsetínsku bez proudu. Energetici škody postupně odstraňují. Přibližně stejný počet rodin neměl elektřinu v Olomouckém kraji. Podle odhadů budou závady odstraněny postupně již v sobotu. Na mnohých silnicích v Olomouckém kraji leží sníh či ujetá sněhová kaše.

Po silném větru byly ráno bez proudu i desítky domácností na východě Čech. Energetici zaznamenali v pátek odpoledne a v noci na dnešek 90 poruch na vedeních vysokého napětí a stovky výpadků na vedeních nízkého napětí. Od pátečního podvečera je bez proudu i Špindlerův Mlýn. Silnice v Královéhradeckém byly sjízdné. Ve vyšších polohách, zejména na Rychnovsku, se vlivem nárazového větru tvořily sněhové závěje.

Sněžení a místy silný nárazový vítr komplikoval dopoledne dopravu i na jihu Čech. Přes noc napadlo v nejvyšších polohách Šumavy až 50 centimetrů sněhu, na cestách se tvořily závěje a sněhové jazyky, v níže položených oblastech bylo místy náledí.

V Libereckém kraji v noci vichřice ustala a ráno nebyla kvůli sněhu nebo vyvráceným stromům uzavřená žádná silnice. Páteční vichřice však v kraji poškodila střechy, způsobila výpadky elektřiny a poblíž Dubé smetl prudký poryv větru ze silnice kamión s návěsem. Běžkařskou Jizerskou magistrálu přehradilo po vichřici množství popadaných stromů.

Dopoledne se situace zhoršila na středočeských silnicích. Hustě začalo sněžit například na Mladoboleslavsku nebo ve východní části kraje. Silničáři mají plnou pohotovost například místy na rychlostní komunikaci R10 mezi Prahou a Mladou Boleslaví. Kromě silničářů měli napilno i hasiči, kteří v pátek vyjížděli kvůli počasí ke 196 zásahům.

Nejhorší situace byla na Nymbursku a Kolínsku. Kolem stovky obcí se také ocitlo dočasně bez proudu. Do dnešního rána se ale podařilo odstranit většinu závad. Také pražští hasiči kvůli páteční vichřici vyjížděli téměř každých pět minut. Zajišťovali především uvolněné plechy na střechách a odstraňovali padlé stromy a polámané větve.

V ostatních krajích počasí řidičům jízdu nijak dramaticky nezkomplikovalo. Na jihu Moravy ležel sníh jen místy na Blanensku a Znojemsku. Také na Vysočině místy připadl sníh a foukal silný nárazový vítr. Ve vyšších polohách se tvořily sněhové jazyky. Podobná situace byla i v Moravskoslezském kraji.

Silnice v Pardubickém kraji byly s opatrností sjízdné. Výjimkou byla cesta z Českých Petrovic na Čihák na Ústeckoorlicku, kterou v noci na dnešek zavál sníh. V Plzeňském kraji se na silnicích místy tvoří sněhové jazyky.

Nepříznivé počasí zasáhlo i sousední země. Na severu Slovenska způsobil sníh a vítr kalamitu na silnicích. Na jihu Polska bylo odříznuto od proudu 300 000 lidí. Sníh a náledí v noci na dnešek potrápil řidiče i v Německu a Rakousku. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Vichřice si v Česku vyžádaly dva životy

Mohutná vichřice a sněhové vánice si v pátek v Česku vyžádaly dva životy. Sněhová bouře za sebou zanechala zaváté silnice s uvízlými auty a popadanými stromy....

Výběr článků

Načítám