Hlavní obsah

Zákon o nemocnicích prošetří antimonopolní úřad

BRNO/PRAHA

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) prověří, zda zákon o neziskových nemocnicích neznevýhodňuje některá zdravotnická zařízení v přístupu k penězům ze zdravotního pojištění. Podnět k šetření podají antimonopolnímu úřadu zdravotničtí odboráři. Po pátečním setkání s nimi řekl předseda úřadu Martin Pecina.

Článek

Normu měla Sněmovna nyní schvalovat, vrátila ji ale k projednání. Znovu se jí bude zabývat nejspíš v lednu. "Na konzultativní schůzce jsme se dohodli, že odborový svaz zašle antimonopolnímu úřadu podrobný podnět a ÚOHS po obdržení těchto informací pak celou záležitost prošetří," uvedl Pecina po schůzce s odboráři.

Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangra by totiž připravovaný zákon mohl omezit přístup některých zdravotnických zařízení k penězům z pojištění. Odbory se obávají, že možnost získat úhrady by závisela na tom, zda je nemocnice státní či soukromá.

"Je to v podstatě regulace veřejné zakázky v oblasti zdravotního pojištění. Tedy jak má být veřejná zakázka, čili zakázka zdravotního pojištění na poskytování péče dostupná jednotlivým poskytovatelům podle vlastnictví a právní formy," zdůvodnil Schlanger.

Zdravotnickou síť má tvořit asi sto neziskových nemocnic

Podle chystaného zákona by zdravotnickou síť v ČR mělo totiž tvořit asi sto neziskových nemocnic, na které by se změnila vybraná zdravotnická zařízení. Péče v nich by byla hrazena ze zdravotního pojištění. Zbývající z nynějších zhruba dvou set nemocnic by se mohly podle ministra zdravotnictví Davida Ratha rozhodnout, zda se z nich nezisková zařízení stanou. Pokud by se nechtěly přeměnit, na úhrady z pojištění by nejspíš neměly nárok.

Podle kritiků zákona hrozí nemocnicím, s nimiž se jako s neziskovými nepočítá, rušení. Byly by totiž odkázány jen na platby od pacientů a na sponzorské dary. Vlastníci nemocnic, které byly již převedeny na obchodní společnosti, by pak svá zařízení po jejich přeměně na neziskovky nemohli dál ovlivňovat, varují odpůrci normy. Nemocnice by se musely prý řídit příkazy ministerstva zdravotnictví.

Odboráře zajímala také otázka nastavení cen práce ve zdravotnictví, kterou by měl podle nich antimonopolní úřad prozkoumat. Ministr David Rath se totiž již nechal slyšet, že by od ledna rád zdražil výkony lékařů. Práce ostatních zdravotníků by však stála stejně, úhrady za ni by se nezvýšily. Odbory by chtěly od ÚOHS vědět, zda ministerstvo a vláda "nastavují v ČR manipulací s mzdovými indexy správné prostředí", uvedl Schlanger.

Reklama

Výběr článků

Načítám