Hlavní obsah

ČR může být cílem pro rumunské a bulharské gastarbeitery

PRAHA

Česká vláda zvažuje přechodná opatření vůči rumunským a bulharským pracovníkům, kteří by mohli zaplavit Česko po plánovaném vstupu do EU v roce 2007. Češi by tak ale učinili pouze, pokud by jiné členské země EU neotevřely své pracovní trhy pro občany České republiky.

Článek

Rumuni a Bulhaři by si tak pro práci v Česku museli stejně jako nyní vyřídit pracovní povolení.

Pokud by se občané z nových států nemohli volně po EU pohybovat a žádat o práci, stalo by se nejspíš Česko a Slovinsko kvůli své nejvyšší životní úrovni mezi novými státy cílem rumunských a bulharských pracovníků, tvrdí ministr práce Zdeněk Škromach (ČSSD). Vláda by poté podle něj musela trh práce chránit.

Staré členské státy se po rozšíření EU v roce 2004 obávaly levné pracovní síly z východu a své pracovní trhy občanům z nových zemí uzavřely. Bez problémů mohou Češi získat práci jen v Irsku, Británii a ve Švédsku.

Podle Škromacha se po více než roce a půl členství v EU prokázalo, že čeští občané nejsou pro pracovní trhy starých zemí unie žádnou zkázou. Naopak státy přetahují kvalifikované české pracovníky, ostatním ale zůstávají jejich pracovní trhy nepřístupné, řekl Škromach. EU se hlásí k volnému pohybu pracovní síly, ovšem tlak nezaměstnanosti v sousedním Německu a Rakousku způsobuje platnost přechodných opatření.

Staré státy EU budou uvolnění pracovních příležitostí posuzovat v příštím roce, kdy mohou rozhodnout o zachování bariér pro příští tři roky. Restrikce volného pohybu práce mohou platit nejdéle do roku 2011.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám