Hlavní obsah

Vánoční dárky jsou někdy nad možnostmi rodičů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisícové i daleko vyšší sumy nechávají teď rodiče v obchodech za vánoční dárky pro děti. Z některých se stávají tak trochu štvanci. Na nákladné hračky, oblečení nebo mobily nemají dost peněz. Informace o největších hitech i o tom, jak dítěti vysvětlit, že nemůže mít všechno, si přečtete ve čtvrtečním Právu na straně 10.

Článek

Rodiče se často obávají, že když potomkovi něco nekoupí, bude se mezi vrstevníky, kteří tohle všechno mají, cítit jako outsider. Že bude trpět pocity méněcennosti.

Odborníci ale doporučují: ani když máte peněz relativně dost, nekupujte dítěti vše, co si přeje. Dítě by se mělo pro svůj budoucí život naučit, že některé věci si musí zasloužit, počkat si na ně a jiné jednoduše nedostane.

"Několik týdnů nemluví o ničem jiném. Od té doby co kamarádka přišla s novým mobilem, chce taky nový. Marně ji přesvědčuji, že ten její funguje, že drahý mobil za několik tisíc jí určitě někdo ukradne. Stejně se tváří nešťastně a ukřivděně," svěřuje se matka dvanáctileté dívky. Další matka svému čtyřletému synovi nakoupila dárky za zhruba tři tisíce korun - malé nákladní auto s míchačkou, autodráhu, povlečení s Harry Potterem, svetr, župánek, videokazetu s Teletubbies a batůžek.

I když možná později děti přijdou na to, že na věcech zas až tak nezáleží, v určitém věku je pro ně strašně důležité jak je berou vrstevníci. Pokud jejich komunita dává na drahé oblečení a hračky důraz, přikládají jim ho také. "Pravda je, že děti, a to zejména školního věku, již navzájem hodnotí, co kdo má, a mohou ostrakizovat toho, kdo je chudý," soudí dětská psycholožka z Fakultní nemocnice v Praze - Motole Jana Kocourková.

Kdy dítě těžce nese, že nemá to, co jeho vrstevníci? Jak mu vysvětlit, že mu nemůžete vždy koupit vše co si přeje? To se dozvíte ve čtvrteční příloze Práva na straně 10 spolu s informacemi o tom, co si děti nejvíc přejí k Vánocům a co je největším hitem mezi dárky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám