Hlavní obsah

Zelení přemýšlejí, jak se dostat do Sněmovny

– PRAHA

Strana zelených (SZ), která je podle průzkumů veřejného mínění nejsilnější stranou, která nemá zastoupení ve Sněmovně, hodlá učinit maximum pro proniknutí do dolní parlamentní komory. Zelení ve středu zveřejnili první jména volebních lídrů, z nichž kromě pražského lídra a šéfa strany Martina Bursíka zaujme jihočeská odpůrkyně Jaderné elektrárny Temelín Dana Kuchtová.

Článek

"Strana zelených prošla během necelých tří měsíců dynamickými změnami. Zelení jsou jednotní a profesionalizovali svoji práci. Oficiální volební kampaň zahájíme v polovině ledna. Pro tradiční voliče Zelených i voliče, kteří si nemohou mezi stávající politickou nabídkou vybrat, připravujeme překvapení, kterým představíme naše volební priority," sdělil šéf SZ Bursík. "Jsme připraveni vstoupit do první ligy politiky", dodal vzápětí.

Zelení si pro nadcházející volby připravili i nové logo se zeleným čtyřlístkem. Ten je tradičním symbolem ekologických stran v Evropě, kde zejména v sousedních Rakousku a Německu jsou zelení pevnou součástí parlamentů.

V Libereckém kraji usiluje o vedení kandidátky Petr Pávek, starosta obce Jindřichovice pod Smrkem a čerstvý člen Strany zelených. Těžkou konkurenci v podobě primátora Ústí nad Labem Petra Gandaloviče (ODS) a premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) bude mít lídr SZ Přemysl Rabas, jenž je ředitelem podkrušnohorského zooparku.

Zelení: inspiroval nás Borovský a Masaryk

Zelení se v programu "hlásí k politické tradici českého humanismu Jana Ámose Komenského a humanitní demokracie, od Karla Havlíčka Borovského a Tomáše Garrigua Masaryka". SZ prosazuje ekologicky zaměřenou ekonomickou politiku státu. "Ta na jedné straně zvýší daně a poplatky za čerpání surovin a za znečištění, aby na straně druhé zároveň snížila daňovou zátěž práce a prospěšných činností, jako jsou ekologicky a sociálně šetrné investice či výzkum," píše se v programu Strany zelených.

V listopadu by podle průzkumu společnosti Faktum Invenio volilo Stranu zelených 2,7 procent lidí. V říjnu se ale pro zelené vyslovilo 4,3 procent voličů. Pro zvolení do Sněmovny je třeba dosáhnout pěti procent hlasů. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám