Hlavní obsah

Poslanci ignorovali hejtmany, pak se opět dohádali

PRAHA

Ostrá diskuse s osobními výpady byla hlavní náplní úterního zasedání Sněmovny. Poslanci se přeli o podobu zákona o neziskových organizacích, k němuž chtěli promluvit hejtmani jako šéfové krajských samospráv. Hejtmani, kteří jsou s výjimkou jihomoravského šéfa Stanislava Juránka (KDU-ČSL) všichni členy opoziční ODS, zákon předložený ministrem zdravotnictví Davidem Rathem kritizují. Vystoupit ale nemohli.

Článek

Sněmovna v úterý večer rozhodla, že sporný zákon o neziskových nemocnicích bude projednávat i po 21:00, ale bez hlasování. Takový je závěr nebývale ostrého procedurálního sporu mezi poslanci ČSSD a KSČM na straně jedné a zástupci ODS a KDU-ČSL na straně druhé. Sociální demokraté a komunisté ale nakonec prosadili svou, tedy to, aby se dolní komora zabývala normou ještě dnes a diskuse se zbytečně neprotahovala.

Další procedurální šarvátka se odehrála po 22. hodině. Místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS) navrhl, aby byla schůze přerušena do té doby, než se premiér Jiří Paroubek (ČSSD) bude moci jednání zúčastnit. Zítra ráno přitom má být Paroubek ve Vídni. O tom ale nenechal předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) hlasovat.

Jeden z poslanců tak vznesl námitku, o které už se hlasovat musí. Nakonec Zaorálek schůzi se slovy, že už by nemusela být v pořádku, přerušil. O námitce se tak bude hlasovat ve středu ráno.

Zákon o neziskových organizacích podle hejtmanů i stínového ministra zdravotnictví ODS Tomáše Julínka může znamenat zánik až 80 českých nemocnic. Ministr Rath to popírá s tím, že naopak krajští politici nemají čisté svědomí kvůli nemocnicím. Podle něj se i hejtmani podíleli v jednotlivých krajích na "rozkrádání nemocnic" jejich transformací na soukromé subjekty.

Hejtmani ODS byli připraveni promluvit, seděli ve Sněmovně na balkóně, ale ke slovu se nedostali. Po záporném verdiktu Sněmovny šéfové krajů za potlesku poslanců ODS rezignovaně odešli.

Komunisté hejtmany vetovali

Komunisté chtěli podle šéfa poslanců KSČM Pavla Kováčika podpořit vystoupení jednoho hejtmana, účast většiny hejtmanů však podle nich zaváněla obstrukcí. Komunisté nakonec nepodpořili vystoupení hejtmanů ve Sněmovně. "Myslím, že suverenita Sněmovny nebude dotčena tím, když rozhodne Sněmovna sama," prohlásil Kováčik.

Pro účast hejtmanů na jednání Sněmovny lobovali především občanští demokraté. "Věřím, že těch, kteří nechtějí dát slovo hejtmanům, tedy vrcholným reprezentantům krajských samospráv, v této Sněmovně, bude minimum, popřípadě že to nebude nikdo," řekl poslancům místopředseda Sněmovny Ivan Langer (ODS).

Pro vystoupení hejtmanů byl i Kalousek

Impulzivně se za hejtmany postavil šéf koaličních lidovců Miroslav Kalousek. Debatovat musíme s vlastníky zařízení, což nejsou hejtmani, což není ODS, ale jsou to demokraticky zvolená krajská zastupitelstva, na která ze zákona přešla vlastnická práva, která jim nyní upíráme. Kalousek také naznačil nevoli nad údajnou spoluprací ČSSD a KSČM při tvorbě zákona o neziskových organizacích.

"Jestli si někdo myslí, že existuje jakési jednání mezi vedením KSČM a vedením ČSSD v minulém týdnu, tak já o něm nevím a jsem předsedou politické strany. Jestli pan Kalousek má před Sněmovnou tu drzost lhát, tak já bych řekl, že by si měl dávat pozor na jazyk," ostře se ohradil předseda KSČM Vojtěch Filip.

Lhát je hřích, řekl Rath lidovcům

Ministr zdravotnictví David Rath vyjádřil překvapení, že "každý bod o zdravotnictví je ve Sněmovně takovým tématem". Poukázal poté na obojakost politiky KDU-ČSL, která se prý snaží zalíbit ODS. "Buď nevíte, nebo lžete. A lhát je hřích," vzkázal Rath lidovcům.

Šéf poslanců ODS Vlastmil Tlustý také hřímal kvůli parlamentní spolupráci ČSSD a KSČM. "Je zvláštní, že o bolševismu zde hovoří bývalý dlouholetý aktivní komunista," připomněl Tlustému jeho krátké předlistopadové členství v KSČ Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám