Hlavní obsah

Výrobci strachu

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak už nejen učitelé se bojí ve třídě napomenout agresívního spratka, aby od něho náhodou nedostali výprask, když sami výchovnou fackou jeho lidská práva porušit nesmějí. Teď to vypadá, že bojácnost se nám bude šířit i do jiných profesí.

Článek

Na řadě jsou lékaři záchranné služby. Po incidentu v Praze 5, kdy dva opilci vylezli z havarovaného auta a zmlátili ze záhadných důvodů lékaře se dvěma zdravotníky, kteří jim přijeli na pomoc, vypadá záchranářství jako pořádný hazard. Lékaři (neozbrojeni a bez bodyguardů) aby se teď báli zachraňovat zdraví a životy. Případně aby za první sanitkou následovala vždycky druhá, taková záložní, která ošetří zpráskané zdravotníky.

Z takových událostí jde strach, a ten je nakažlivý. Když to kapánek přeženu: Vytáhnete tonoucího z řeky a on vás s chutí zmlátí. Kvůli výprasku abyste se báli dát potřebnému almužnu. Odevzdáte nalezenou peněženku nešťastníkovi - a tu máš od něho ránu do zubů. Lepší je nikomu nepomáhat - řekne si leckterý polekaný jedinec - pokud člověk nemá tu smůlu, že si zachraňování vybral jako povolání. Atmosféra strachu je nakažlivá.

Vypadá to na zbrusu nový životní styl, či aspoň na příběh z horrorového filmu. Zachraňuje-li nás někdo, je třeba ho důkladně zbít. Každý dobrý skutek budiž po zásluze potrestán. Ti dva z Radotínské ulice se dokonce pustili i do hasičů, kteří jim přijeli vyprostit nabouranou mazdu. Že by hasiči byli další profesí, na kterou se soustředí násilnický apetyt zachraňovaných?

K šíření strachu svým způsobem napomohli i policisté, kteří tu lumpárnu dva dny vyšetřovali jako přestupek proti občanskému soužití, nikoli jako trestný čin, ačkoli na místě nalezli zmláceného lékaře záchranky. Nechápu způsob jejich uvažování. Možná jsou na tom jako ten norský rozhodčí Brataas, který tak dlouho nevylučoval fotbalisty za hrubé fauly a neuděloval karty, až se zjistilo, že je dyslektik a dělá mu potíže vyplnit formulář.

Jsem v tomto ohledu pesimista a tvrdím, že podobných výrobců strachu jako ti dva z havarované mazdy bude přibývat. Nevím, zda by pomohlo, aby lékaři záchranek a hasiči měli i v okamžiku, kdy zrovna nezasahují, statut veřejného činitele. Ožralé hlupáky to od násilí neodradí. Na místě je spíš tvrdá, rychlá, nekompromisní reakce ruky zákona.

PRÁVO 3. května

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám