Hlavní obsah

Řidiči bojují s náledím, které způsobilo úmrtí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Motoristé, kteří v úterý vyjeli na české silnice, se museli vypořádat s nepříjemnou námrazou na dopravních tepnách. Nejošemetnější náledí je na jihomoravských vozovkách, kde zledovatělý povrch silnic zapříčinil desítky nehod a smrt v Křižanovicích na Vyškovsku.

Článek

Náledí způsobilo několik nehod v Jihomoravském kraji. Některé z nich jsou vážné. Hromadná srážka s účastí deseti aut a smrtí jednoho z cestujících se stala například u Křižanovic na Vyškovsku, které jsou na silničním tahu Brno - Zlín. Dopravním potížím čelí motoristé také na silničním tahu Brno - Vídeň.

"Všechny hlavní silniční tahy jsou prosolené, takže led na komunikacích by se měl postupně rozpouštět," řekla Stanislava Kopřivová z dispečinku jihomoravských silničářů.

Mezi deseti havarovanými auty v Křižanovicích jsou i tři nákladní vozidla. Nehoda se stala krátce před 05:00. Podle vyškovského policejního mluvčího je ale karambol patrně výsledkem rychlé jízdy na kluzké vozovce.

Hlavní dopravní tepny oblasti - dálnice D1 a D2 jsou podle policistů bez větších problémů sjízdné. Policejní hlídky sice od brzkých ranních hodin vyjížděly k více nehodám než obvykle, většina kolizí nemá vážný charakter.

I jinde na Moravě je námraza

Na nebezpečí tvorby místního náledí upozorňují motoristy silničáři v Olomouckém kraji. V oblasti mrholí a je mlha.  Na severu kraje leží na posypem udržovaných silnicích ujetá vrstva sněhu, místy zledovatělá.

"Řidiči musejí dávat pozor na místní náledí, které je opravdu nebezpečné. Opatrnost je na místě zejména na mostech a v lesních úsecích," řekl dispečer prostějovských silničářů.

Na Šumpersku a Jesenicku ve vyšších polohách musejí být řidiči obezřetní i na vedlejších silnicích, kde je stále vrstva ujetého sněhu. Pod posypem se totiž místy mohou skrývat zledovatělé plochy.

Silnice ve Zlínském kraji kvůli dešti a mrholení namrzají. Řidiči musejí být kvůli náledí opatrní na všech silnicích nižších tříd, také však na většině komunikací první třídy a hlavních tazích.

Na Uherskohradišťsku vznikly problémy krátce po páté hodině ranní, silnice na mnoha místech regionu zablokovaly dopravní nehody. "Zatím jich evidujeme patnáct," oznámila krátce před osmou hodinou ranní uherskohradišťská policejní mluvčí Jitka Zámečníková.

V osm hodin ráno byly naprosto nesjízdné silnice třetí třídy, jezdit se podle silničářů dalo po silnicích druhé a první třídy. Řidiči ale tvrdili, že situace nebyla ideální ani na hlavních silničních tazích. "Měli jsme problémy úplně všude. Teprve teď přijíždějí autobusy, které tady měly být už v šest hodin," řekl v osm hodin dispečer autobusového nádraží v Uherském Hradišti.

Na Vysočině mrholí a místy se na komunikacích tvoří nebezpečná ledovka. Teploty se drží kolem bodu mrazu. Řidiči si musejí dát pozor na proměnlivý stav vozovek. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Místy kloužou i holé chodníky, jež nejsou chemicky udržované.

Ledovka ztěžuje situaci i jihočeským řidičům

Kvůli mrznoucímu mrholení nebo dešti pokrývá v úterý jihočeské silnice nebezpečné náledí. Silničáři varují hlavně řidiče na Jindřichohradecku a Písecku, opatrní ale musí být i v dalších částech kraje. Například na Českobudějovicku se ráno stalo už pět menších nehod.

Všechny kolize způsobilo náledí, nikdo nebyl zraněn a ani škoda zatím není vysoká. Kvůli obtížné sjízdnosti vozovek se však tvoří kolony. Například u Dynína nyní policisté uzavírají silnici kvůli kamiónu, který sjel ze silnice a zablokoval cestu v obou směrech. "Právě tam vyhlašujeme objížďku, která povede přes Drahotěšice a Ševětín," sdělilv operační důstojník českobudějovické policie Oldřich Diviš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám