Hlavní obsah

Česko daruje Iráku přes 1500 samopalů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Česká republika se rozhodla přispět na obnovu válkou zničeného Iráku darem vojenského materiálu. Do Iráku tak počátkem příštího roku poputuje zásilka 1520 samopalů, 50 kulometů a 1500 polních stejnokrojů z roku 1985.

Článek

Irácká vláda hodlá daru využít například k ochraně kulturních památek. Česko transportuje zbraně do Iráku vojenským speciálem NATO, který zajistí bezpečnou a bezplatnou přepravu.

I dodávka samopalů a kulometů z arzenálu české armády je předmětem rozhovorů mezi náměstkem íráckého ministra zahraničí Táliba Hámida Badžátího a jeho českého protějšku Jaroslava Bašty. V úterý se přední irácký diplomat setká s ministrem obrany Karlem Kühnlem a s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou.

V Iráku po pádu režimu Saddáma Husajna zmizela či byla zničena řada památek. Irácká vláda chce dalšímu devastování kulturních klenotů zabránit. Tamní ministerstvo kultury proto vyškolilo speciální jednotky k ochraně památek. K plnohodnotné práci jim chybí zbraně.

Česko darované zbraně nepotřebuje

Česká armáda se tak elegantně zbaví materiálu, který považuje za nepotřebný. Zásoby samopalů a kulometů vznikly jako důsledek transformace armády v devadesátých letech. V případě munice se armáda zavázala materiál ekologicky zlikvidovat. Proces je však finančně náročný, proto se vyplatí část střeliva prodat či věnovat do zahraničí.

Irák není jedinou zemí, které česká armáda daruje nepotřebné zbraně. Vláda čile vyváží zbraně i do jiných oblastí, například věnuje munici do ručních zbraní Gruzii a Egyptu. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám