Hlavní obsah

Silničáři varují před horskými úseky silnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Většina silnic v Čechách i na Moravě je v sobotu sjízdná, pouze v horských oblastech silničáři varují před ujetou vrstvou sněhu. Řidiči by se do hor neměli vydávat bez zimní výbavy, v některých úsecích jsou nutné sněhové řetězy. Meteorologové varují před možností vytváření ledovky.

Článek

Meteorologové vydali varování, že kvůli možnosti deště se sněhem by se od neděle do pondělí mohla na silnicích tvořit ledovka. V sobotu však byla většina silnic na území ČR sjízdná.

Dálnice a rychlostní komunikace jsou holé a místy vymrzlé. Silnice nižších tříd jsou mokré po chemickém ošetření, popřípadě na nich leží ujetá vrstva sněhu, která může být místy zledovatělá. K větší opatrnosti nabádají silničáři řidiče, kteří míří do hor. Cesty k lyžařským střediskům jsou ošetřené, motoristé ale mohou narazit na sněhové jazyky.

V Moravskoslezském kraji jsou některé silnice druhých a třetích tříd sjízdné jen se zvýšenou opatrností, po nočních mrazech se na nich vytvořila zledovatělá vrstva sněhu. Snaha silničářů příliš nezabírá, drť vydrží na silnici vždy jen chvíli. Ve vyšších polohách Beskyd i Jeseníků musejí řidiči počítat s vyjetými kolejemi a větším množstvím sněhu. Podle doporučení silničářů by do hor neměli lidé vyjíždět bez sněhových řetězů.

Zmrzlý sníh krytý posypem zůstává v horských oblastech Šumavy, hlavně na Prachaticku a Českokrumlovsku. Zimní výbavu a obezřetnost proto cestáři doporučují na silnici I/39 z Černé v Pošumaví do Želnavy. Ostatní vozovky prvních tříd jsou holé a suché. Ledové zmrazky mohou motoristy zaskočit i v lesních úsecích Táborska, Jindřichohradecka a Českobudějovicka.

Bez větších problémů by dnes měli projíždět řidiči Olomouckým krajem. V nejvyšších polohách na severu kraje však musejí počítat se zbytky rozbředlého sněhu, na vedlejších cestách tam leží ujetá vrstva sněhu. Na Olomoucku se v okolí Kozlova místy tvoří sněhové jazyky.

Všechny silnice v Královéhradeckém kraji jsou sjízdné, většinou jsou po chemickém ošetření mokré. Řidiči však musí věnovat zvýšenou pozornost při cestě do Orlických hor, kde na silnicích nižších tříd leží ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Komunikace v Ústeckém kraji jsou sjízdné, v horských oblastech je na nich místy slabá vrstva sněhu. Ošetřené jsou veškeré cesty k lyžařským střediskům a i všechny hraniční přechody jsou otevřené.

Na Chrudimsku napadly v noci asi dva centimetry nového sněhu, a to hlavně v okolí Hlinska a Třemošnicka. Na nesolených silnicích nižších tříd tak řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou pozornost. Ostatní silnice v Pardubickém kraji jsou převážně mokré a bez větších potíží sjízdné. Ujetý sníh leží i na některých silnicích nižších tříd na Lanškrounsku, Poličsku, Vysokomýtsku a Žamberecku.

Silnice v Plzeňském kraji jsou většinou suché, vymrzlé, v lesních úsecích vlhké. Na většině území je teplota kolem nuly, mrzne pouze ve vyšších polohách na Šumavě a v oblasti Českého lesa na Tachovsku a Domažlicku. Zvýšenou opatrnost doporučují silničáři v okolí Srní na Klatovsku poblíž Rokyty a kolem nedaleké Filipovy Hutě.

V horských oblastech Vsetínska leží na silnicích uježděná vrstva sněhu vysoká až pět centimetrů. V nižších polohách si řidiči musejí dát pozor na ledové zmrazky. Se zvýšenou opatrností jsou sjízdné i vsetínské silnice první třídy, které jsou vymrzlé a suché. Ujetá vrstva sněhu leží také na silnicích ve vyšších polohách Kroměřížska.

Moravskoslezském kraji jsou některé silnice druhých a třetích tříd sjízdné jen se zvýšenou opatrností, po nočních mrazech se na nich vytvořila zledovatělá vrstva sněhu. Snaha silničářů příliš nezabírá, drť vydrží na silnici vždy jen chvíli. Ve vyšších polohách Beskyd i Jeseníků musejí řidiči počítat s vyjetými kolejemi a větším množstvím sněhu. Podle doporučení silničářů by do hor neměli lidé vyjíždět bez sněhových řetězů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám