Hlavní obsah

Čechům jsou nejsympatičtější vědci a lékaři

– PRAHA

Čechům jsou nejsympatičtější vědci a lékaři, naopak nejméně sympatičtí jim jsou miliardáři a politici. Vyplývá to z průzkumu, který provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění, Sociologický ústav AV ČR. Průzkum byl proveden v listopadu 2005.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Čechům jsou podle průměru ze škály nejsympatičtější vědci, lékaři, dále zemědělci, horníci, chudí lidé a populární umělci. Dále pak kopáči, řadoví úředníci, podnikatelé, manažeři a policisté. Nejhůře v průměru naopak dopadli miliardáři a politici.

Dělnické profese jako horníci a kopáči, ale například i chudí lidé, jsou výrazně sympatičtější lidem starším 45 let než mladším. Respondenti ve věku do 29 let naopak chovají větší sympatie k manažerům a populárním umělcům než pětačtyřicátníci a starší. Co se týče pohlaví, ženy výrazně častěji než muži hodnotily jako velmi sympatické populární umělce, lékaře, vědce a řadové úředníky.

Lidem s vysokoškolským vzděláním jsou horníci, kopáči, ale také populární umělci méně sympatičtější než osloveným se vzděláním středním a nižším, respondenti se základním vzděláním naproti tomu významně méně častěji než ostatní vzdělanostní kategorie lidí hodnotili jako velmi sympatické vědce.

Příznivcům KSČM a KDU-ČSL jsou více než příznivcům ODS sympatičtí horníci, příznivci ČSSD častěji než příznivci jiných politických stran uváděli, že jsou jim sympatičtí policisté.

Průzkumu se zúčastnilo 1060 respondentů ve věku od patnácti let.

Sympatie k různým sociálním skupinám
SkupinaPrůměr ze škály
Vědci1,89
Lékaři2,24
Zemědělci2,40
Horníci2,45
Chudí lidé2,75
Populární umělci3,13
Kopáči3,18
Řadoví úředníci3,44
Podnikatelé3,59
Manažeři3,72
Policisté3,82
Miliardáři4,90
Politici5,17
Zdroj: CVVM

Anketa

Která skupina je vám nejvíce sympatická?
Vědci
41,6 %
Lékaři
20,7 %
Zemědělci
5 %
Horníci
1,7 %
Chudí lidé
4,6 %
Populární umělci
1,3 %
Kopáči
1,7 %
Řadoví úředníci
1,3 %
Podnikatelé
7,3 %
Manažeři
1,9 %
Policisté
6,8 %
Miliardáři
4,7 %
Politici
1,4 %
Celkem hlasovalo 2777 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám