Hlavní obsah

Čínský premiér se setkal i s prezidentem Klausem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čínský předseda vlády Wen Ťia-pao v pátek pokračoval v návštěvě ČR. Ve Sněmovně a v Senátu diskutoval s českými zákonodárci i o lidských právech. Na závěr dvoudenního pobytu v ČR čínského politika přivítal na Hradě i prezident Václav Klaus.

Článek

"Během obšírného, téměř hodinového rozhovoru prezident republiky hovořil se svým hostem o vzájemných vztazích, mezinárodní situaci a seznámil ho se situací v Česku i s evropskou problematikou," informoval o schůzce mluvčí Hradu Petr Hájek.

Podle Hájka Klaus ocenil vývoj, jenž v posledním čtvrtstoletí Čína dosáhla v mnoha oblastech. Český prezident ale vyjádřil své přesvědčení, že změny budou pokračovat i v oblastech dalších, zejména v oblasti demokracie.

Zaorálek: čeští poslanci pozváni do Číny

Čínský premiér podle šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorálka (ČSSD) pozval české poslance k návštěvě nejlidnatější země světa, aby se přesvědčili o charakteru tamního režimu.

"Jednou vidět je důležitější než několikrát slyšet," prohlásil podle Zaorálka Wen Ťia-pao. Čeští zástupci totiž podle něj při zhruba pětačtyřicetiminutovém jednání vyjádřili na jedné straně respekt k dějinnému vývoji Číny, padla ale také slova o tom, že nikde na světě nesmí být tolerováno mučení a krutosti.

Tématu dodržování lidských práv v Číně se věnovali i senátoři během debaty o nových česko-čínských smlouvách. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) po jednání řekl, že s uspokojením vnímá část smlouvy mezi Čínou a ČR, podle níž se Čína "chce dostat podpisově s Evropskou unií na deklaraci o svobodách občanských a politických". Dostalo se mu prý odpovědi, že Čína je ochotna "pracovat i v rámci lidských práv".

Šéf Senátu: Čína je jenom jedna

Na jednání se podle Sobotky neprojevila skutečnost, že v českém Senátu jsou přijímáni čínští disidenti a zástupci Tchaj- wanu, tedy ostrovního státu, který se oddělil od komunistické pevninské Číny v roce 1949 a Čína jej považuje za svou součást. Čínský premiér ocenil, že česká strana uznává jednu Čínu, řekl Sobotka. Když mu k tomu podle svých slov řekl, že určitým problém při tomto uznání tvoří Tchaj-wan a zástupci zahraničního výboru uvažují o návštěvě Číny i této ostrovní země, "v té chvíli bylo řečeno, že Čína je jenom jedna", dodal Sobotka.

Šéf Senátu uvedl, že nepředal čínským politikům dopis 250 českých studentů, kteří vyzývají čínského premiéra k prošetření masakru na náměstí Tchien-an-men v červnu roku 1989. Pod dopisem byl totiž seznam jmen bez podpisů.

Čínský premiér bude po pobytu v Praze pokračovat na cestách, po Paříži, Bratislavě a české metropoli se chystá do Portugalska.

Anketa

Zdůrazňovali podle vás čeští politici čínskému premiérovi dostatečně důležitost dodržování lidských práv?
ano
28,5 %
ne
71,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 554 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám