Hlavní obsah

Církve protestují proti beztrestnosti eutanazie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Představitelé českých církví nadále protestují proti uzákonění trestného činu usmrcení na žádost, který by podle nich znamenal v podstatě legalizaci eutanazie. Sněmovna diskutovala i o eutanazii v minulém týdnu, když schválila nový trestní zákon, jenž by měl platit od ledna 2007.

Článek

Podle církví je eutanazii nepřípustným způsobem usmrcení člověka. Ve společném prohlášení křesťanů, židů a muslimů vyjádřili představitelé různých konfesí podporu důstojnému umírání, kterým není podle nich usmrcení na žádost.

"Aktivní euthanasie není slučitelná s lékařskou etikou - s Hippokratovou přísahou, aktivní eutanazie je zabití," prohlásil předseda Ekumenické rady církví Pavel Černý. Ve Sněmovně se proti eutanazii postavili především lidovci, kterým vadilo, že neexistuje dolní hranice trestu za usmrcení na žádost. 

Vlk: Zastáváme se života

"Zastáváme se života, to je naše povinnost," řekl  kardinál Miloslav Vlk. Katolická církev podle něj není pro umělé udržování života, pokud by to bylo jen přispěním přístrojů. "V případech, kdy je jasně zjištěno, že se život nemůže vrátit, je dovoleno přístroje odpojit," uvedl šéf českých katolíků.

Církve a náboženské společnosti považují za nepřípustné, aby byl u někoho vytvářen pocit, že je již jen břemenem, a on se musel sám před sebou či před druhými omlouvat, že ještě vůbec žije. Představitelé tří velkých světových náboženství v ČR proto odmítají ukončení života nemocného člověka pomocí smrtícího prostředku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám