Hlavní obsah

Bývalý Kavanův spolupracovník Srba obžalován z korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Státní zástupkyně Dagmar Máchová odeslala žalobu na bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničních věcí Karla Srbu. Srba a jeho osm kompliců měli podle obžaloby vybírat od firem peníze za zprostředkování.

Článek

"Jde o první zažalovanou hospodářskou korupci," řekla státní zástupkyně Máchová. 

Srba má na krku ještě další kriminální delikty. Za plánování vraždy novinářky Sabiny Slonkové byl bývalý spolupracovník Jana Kavana odsouzen k osmi letům vězení.

Srba nyní čelí z organizování trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku a z přijímání úplatku. Hrozí mu trest od dvou do osmi let. Soud však může uložit souhrnný trest, kdy ten původní za přípravu vraždy zruší a uloží trest za všechnu trestnou činnost dohromady. Pohybovat se přitom může v rámci přísnější sazby, v tomto případě tedy sazby za vraždu. Uložit tak může až patnáctiletý trest.

Srba: jsem nevinný, o zakázkách jsem nevěděl

Srba obvinění z korupce od samého počátku odmítá. Tvrdí, že se o zakázkách, které jsou předmětem obvinění, rozhodovalo v době, kdy na ministerstvu již nepracoval. "Je pravda, že z doby jeho působení na úřadu nebylo prokázáno nic," uvedla Máchová.

Policie však přesto míní, že Srba je organizátorem následné korupce. Vedle Srby byli obviněni jeho nástupce ve funkci Pavel Jaroš, Tomáš Pffefer, předseda dozorčí rady společnosti Certos, která výběrová řízení pro ministerstvo organizovala, předseda představenstva firmy Certos Jiří Sládeček, bývalý zaměstnanec vítězné firmy Block Jiří Sitár, otec a syn Josef a Jan Kokoškovi z firmy Avers a bývalý ředitel finančního a investičního odboru ministerstva Aleš Šatánek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám