Hlavní obsah

Ústavní soud dal znovu zastupiteli šanci na mandát

BRNO

Zastupitel Krásna na Sokolovsku František Bejček může doufat, že znovu usedne v lavicích pro představitele místní samosprávy. Ústavní soud (ÚS) totiž ve čtvrtek zrušil rozsudek plzeňského krajského soudu, jenž se dříve vyslovil pro zánik Bejčkova mandátu.

Foto: Ústavní soud, Novinky

Ústavní soud vrátil Františku Bejčkovi šanci na opětovný zisk mandátu krásenského zastupitele.

Článek

Bejček je také správcem obecních lesů v Krásně, čelil tak nařčení z možného střetu zájmů. Krásenský zastupitel přišel o místo na radnici přišel na jaře kvůli tehdejší novele zákona o střetu zájmů, která mimo jiné zakazovala vést zastupitelům organizace, které kraje či obce zřídily či majetkově ovládaly. ÚS však v červnu novelu zrušil.

Novela zákona stála v Česku zastupitelské posty řadu lidí. Někteří zastupitelstvo opustili dobrovolně, jiní byli mandátu zbaveni rozhodnutím zastupitelů. Právě tak přišel o místo v zastupitelstvu Bejček, který byl a dosud je správcem krásenských lesů.

Verdikt zastupitelstva se pokoušel okamžitě napadnout u Krajského soudu v Plzni, ale neuspěl. Obrátil se proto na Ústavní soud, a to ještě před tím, než soud novelu zrušil.

Důvodem zrušení změny zákona byl podle ÚS nezákonný způsob jejího prosazení v Sněmovně proti vůli Senátu i prezidenta Václava Klause. Ústavním soudcům se také nelíbilo, že norma zpětně měnila výsledky voleb během volebního období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám