Hlavní obsah

Ministr Němec požádal Veseckou o prošetření CzechTeku

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká bude mít na starosti dozor nad postupem šetření policie ohledně zásahu těžkooděnců při technoparty CzechTek z letošního července. Pověřil ji ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU), který má pochybnosti o výsledcích Inspekce ministra vnitra.

Článek

Důvodem jsou podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna  informace, že Inspekce ministra vnitra neshledala porušení zákona u žádného ze čtyř policistů, které záběry kamery usvědčovaly z bití účastníka technoparty.

"Ministr Němec se domnívá, že jde o velmi závažnou událost a je třeba ji řádně prověřit. Měla by na ni dohlédnout přímo nejvyšší státní zástupkyně," řekl Dimun.

"Pro důvěryhodnost policie i justice je důležité vyloučit všechny pochybnosti. A ty ministr stále má," dodal Dimun.

Policisté měli podle inspekce vyváznout bez úhony

Podle informací Práva inspekce vnitra neshledala důvody pro trestní stíhání policistů. Na záběrech kamery jsou přitom údajně vidět čtyři těžkooděnci, kteří povalí mladíka na zem a poté ho bijí, přestože jim neklade žádný odpor. Jeden z nich prý do ležícího těla také kope.

"Je to neuvěřitelné, mají video, kde je jasné, že jsem se nijak neprovinil. Policisté mě napadli bez důvodu a chovali se jak zvířata," řekl jeden z napadených mladíků, jenž odmítl zveřejnit své jméno.

Všichni čtyři policisté zůstali po incidentu ve službě. Byli pouze přeřazeni na jiná místa. Státní zástupce obžaloval tři technaře a další obvinil. Policisté obviněni nebyli. Náklady zásahu policie na CzechTeku dosahují 31 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Technaři budou Motejlovu zprávu připomínkovat

Zástupce účastníků Technoparty CzechTek 2005 David Čermák v reakci na zveřejněnou zprávu Otakara Motejla Právu řekl, že ji budou připomínkovat. To se podle...

CzechTek: Brutální policisté stíháni nebudou

Čtveřice chebských policistů, kteří brutálně zbili jednoho z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku, nebude trestně stíhána....

Výběr článků

Načítám