Hlavní obsah

Na Jesenicku vyhlásili kalamitní stav

– OLOMOUC
Právo, Novinky, ČTK, pem, mt

Kalamitní stav vyhlásili kvůli přívalům sněhu ve středu o půl desáté dopoledne na Jesenicku. "Přímo ve městě napadlo přes noc 25 centimetrů, v horských polohách například na Červenohorském sedle, Rejvízu a Vidlách až 40 centimetrů. A stále sněží," řekl Právu dispečer šumperských silničářů (spravují i Jesenicko) Ludvík Kapusta.

Článek

Všechny silnice jsou podle něj ale sjízdné. "Plužíme, sypeme, zkrátka děláme, co se dá," konstatoval Kapusta s tím, že přes Červenohorské sedlo mohou kamióny jen se sněhovými řetězy.

"Co chvíli nějaký vytahujeme. Jezdit sem na letních gumách je obrovský hazard. Kamióny bez zimního vybavení nemají žádnou šanci už v Koutech nad Desnou a tam je jen centimetr sněhu a téměř rovina," varuje Kapusta.

Jinde v Olomouckém kraji jsou všechny silnice sjízdné. "Ve středních polohách napadlo okolo pěti centimetrů sněhu, v nižších pršelo. Vozovky jsou vesměs holé, mokré, někde leží slabá, rozbředlá vrstva sněhu krytá posypem," řekl Právu dispečer Správy silnic Olomouckého kraje Pavel Španner a dodal, že v okolí Kozlova a Mikulovic museli silničáři ve spolupráci s hasiči odstraňovat spadlé stromy, které nevydržely nápor sněhu.

Výpadky elektřiny na severní Moravě

Energetici v Moravskoslezském kraji zaznamenali desítky výpadků elektřiny, zejména na Třinecku, informovala o tom mluvčí Severomoravské energetiky Sylva Vidláková.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský řekl, že výpadky proudu komplikují železniční dopravu na řadě míst kraje, nejezdí například vlaky mezi Českým Těšínem a Slovenskem.

Většina obcí na Vsetínsku i některé místní části Vsetína jsou od dnešního rána bez elektrického proudu. Na vině je sněhová kalamita a polomy, které narušily elektrické vedení v celém regionu. Celou situaci monitoruje také oddělení krizového řízení vsetínské radnice včele se starostou Jiřím Čunkem, který komunikuje se starosty obcí ve své působnosti i s hejtmanem Zlínského kraje.

Některé obce a místní části jsou zcela bez elektrického proudu už od včerejší noci, jiné se potýkají pouze s výpadky proudu. Vsetínská nemocnice nemá  podle jejího ředitele Martina Metelky zásadní problémy, neboť při výpadcích používá záložní zdroje, zato areál bývalé Zbrojovky Vsetín od rána nesvítí, někde se proto ani nepracuje. 

Sníh znesnadňuje situaci hlavně řidičům autobusů

Hustě padající mokrý sníh komplikoval už od úterního večera život lidem na Uherskohradišťsku. Zatímco v okresním městě nebylo po sněhu ani památky, především obyvatelé vesnic poblíž slovenských hranic zůstali téměř odříznuti od světa.

"Lidé, kteří se vraceli večer domů autobusem z práce, museli šlapat patnáct i více kilometrů pěšky. Autobusy z Bojkovic se k nám prostě nedostaly. Ráno byla situace podobná, z vesnice ještě neodjel žádný autobus," řekla Právu hodinu před polednem starostka Žitkové Eva Hargašová. "Na Žitkovou se prostě nedalo dostat. Podobné problémy jsme měli i v úseku Rasová - Hribovňa, kde byl asi metr sněhu a šoféři museli volat silničáře se sněžnou frézou. Další autobus nám zůstal několik hodin uvězněný za kamiónem, který blokoval cestu ve vesnici Bzová. Jinde byla situace bezproblémová," uvedl vedoucí autobusového nádraží v Uherském Brodě Milan Dorůžka.

Neodhrnuté boční silnice v okolí slovenských hranic byly daní za co možná nejrychlejší zprůjezdnění hlavního tahu poblíž hraničního přechodu ve Starém Hrozenkově. Silnici tam nejdřív už v úterý večer na chvíli zablokovaly desítky aut, podle silničářů mnozí řidiči na letních gumách doslova tancovali.

"Kolem půlnoci situaci navíc zkomplikovaly spadlé stromy, odstraňovali jsme je z cest i ze sloupů elektrického vedení," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček. "Normálně se po silnici u hraničního přechodu začalo jezdit před šestou hodinou ranní," řekl uherskobrodský zimní dispečer Správy a údržby silnic Slovácko.

Dopravu na jiných místech okresu částečně komplikovaly spadené stromy, nejhorší byla situace v kopcích poblíž hradu Buchlov a v nepříliš frekventovaném úseku Bunč - Modrá.

S přívaly těžkého sněhu bojují také silničáři. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností a ve vyšších polohách je nutná zimní výbava. Silničáři nedoporučují projíždět úsek od Bystřice pod Hostýnem až po Tesák a Troják na Kroměřížsku, kde jsou spadlé stromy na vozovce.

Na jižní Moravě je situace příznivější

O něco příznivější dopravní situace je v Jihomoravském kraji, ale i tam jsou sjízdné vedlejší silnice ve výše položených místech pouze se zvýšenou opatrností. Na těchto komunikacích druhé a třetí třídy leží místy až pěticentimetrová vrstva rozježděného sněhu. Podle silničářů na nich hrozí nebezpečí smyku.

Opatrní by měli být řidiči na Blanensku a Hodonínsku, kde vznikají komplikace v oblasti Bílých Karpat. Patrně nejvážnější je situace v zalesněné části Vyškovska tvořené Drahanskou vrchovinou. Na tamních komunikacích řidiči bohují se sněhovými jazyky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám