Hlavní obsah

CzechTek: Brutální policisté stíháni nebudou

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Čtveřice chebských policistů, kteří brutálně zbili jednoho z účastníků červencové technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku, nebude trestně stíhána. Podle zjištění Práva o tom rozhodla Inspekce ministra vnitra.

Článek

Zveřejněné záběry, na kterých je vidět, jak dnes již bývalí příslušníci pořádkové jednotky kopou a tlučou do jednoho z účastníků technoparty, tehdy vyvolaly mezi veřejností řadu emocí. Po několikaměsíčním vyšetřování dospěla Inspekce k závěru, že zasahující policisté neporušili zákon.

"Postupovali jsme při šetření podle paragrafu 159a, odstavec jedna trestního řádu," řekl bez bližších podrobností na dotaz Práva šéf inspekce Miroslav Borník. Podle výkladu zmiňovaného paragrafu je jasné, že inspekce případ odložila s tím, že se nejedná o podezření z trestného činu.

Poškozený může podat stížnost

"Veškeré informace ohledně vyšetřování CzechTeku 2005 si vyhradila dozorující státní zástupkyně," nechtěl Borník rozhodnutí svých podřízených dále komentovat. O moc sdílnější nebyla ani šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. Ta pouze potvrdila, že šetření bylo skončené. "Nejdříve se musí s výsledky šetření seznámit ti, kterých se to týká. Zatím nemám prokázáno, že by jim bylo rozhodnutí doručeno. Do té doby nebudu podávat žádné informace," prohlásila Zelená.

Připustila však, že rozhodnutí inspekce ještě nemusí být konečné. "Poškozený může podat stížnost jako opravný prostředek. Pokud by tak učinil, bude o ní rozhodovat státní zástupce," dodala Zelená.

Mladíka, proti kterému policisté zakročovali, se Právu nepodařilo zastihnout. Na čísle jeho mobilního telefonu se ozývala hlasová schránka. Nereagoval ani na e-mail. Už dříve v rozhovoru se zpravodajem Práva uvedl, že by si přál, aby policisté odešli do civilu. "To nejsou lidi, ale zvířata. Určitě by neměli zůstat v teplých kancelářích, kam byli teď přeloženi. Měli by úplně odejít," prohlásil tehdy Jan P.

Vyšetřovaní policisté byli tehdy nasazeni do akce nepřetržitě přes sedmdesát hodin v úmorném vedru s třicetikilogramovou výstrojí a výzbrojí na sobě. Jejich kordon byl průchozí, aby lidé mohli následovat výzvy a odcházet. Technaři na policisty útočili zpředu i zezadu, házeli po nich těžkými dřevěnými poleny, zapálenými balíky slámy, sekyrkami, stanovými kolíky, kameny a střepy.

Policisté jsou nadále ve službě

Podle policejní verze mladík na stojící kordon útočil opakovaně skleněnými lahvemi, a proto dostali policisté rozkaz ho zadržet jako podezřelého z trestného činu útoku na veřejného činitele. Při zadržení kladl mladík aktivní odpor, policistům se vysmekl a dal se znovu na úprk. Policisté mu podrazili nohy a pomocí tomfy ho zvedali ze země, aby mu mohli dát pouta. Když se mladík snažil na zemi nahmatat střep z rozbité lahve, jeden z policistů ho kopl do ruky.

Napadený Jan P. naopak zase tvrdí, že na nikoho neútočil. "Nespáchal jsem žádný přestupek nebo trestný čin. Neudělal jsem žádnou škodu a nikoho jsem nenapadl. Nikdo neměl důvod mě takhle napadnout," prohlásil.

Všichni čtyři policisté jsou nadále ve službě. Byli pouze přeřazeni na jiná místa. O výsledku šetření inspekce ale zatím oficiálně nic nevědí. "Nedostali jsme dosud žádné vyrozumění," uvedla Hana Vopálenská z chebské advokátní kanceláře, která jednoho z policistů zastupuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám