Hlavní obsah

Klaus: rozpočet EU by neměl chudým brát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Tradiční kritik Evropské unie prezident Václav Klaus podpořil zájmy nových členských zemí EU. Jednou z nich je i Česká republika, která by při schválení rozpočtu EU podle britských představ ztratila v období let 2007-2013 asi 2,1 miliardy eur.

Článek

"Mně nevadí, že Tony Blair přichází s návrhem na omezení tohoto rozpočtu. Něco úplně jiného ovšem je, jaké je spravedlivé rozdělení rozpočtu většího nebo menšího. V tomto smyslu si myslím, že to, že je to spíše na úkor nových členských zemí než těch starých, správně není," řekl Klaus během úterní návštěvy Pardubického kraje.

"Není to návrh, který bych vítal. Je to návrh, s nímž jsme nespokojeni, ale je to základ k dalšímu jednání," řekl šéf české diplomacie Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Česko podle něj nechce k britskému návrhu zaujmout definitivní stanovisko už nyní, chce vyčkat na výsledky nadcházejících jednání.

Poslanec ODS David Šeich ve Sněmovně prohlásil, že britský premiér Tony Blair se pokouší "okrást" nové členské státy o desetinu původně plánované částky. "Těžko můžeme být okradeni o něco, co jsme nikdy neměli, co bylo jen v nějakém návrhu," prohlásil Svoboda.

Nejvíce ztratí nové členské státy

Britský plán ve srovnání s lucemburským plánem z června předpokládá úspory na úkor nových členských států. Nováčci by proti původním očekáváním ztratili 14 miliard eur na rozvoj chudých regionů, staré země sedm miliard eur na rozvoj venkova. Útěchou by mělo být nováčkům snažší čerpání dotací z fondů EU.

Britský návrh již odmítl předseda Evropské komise José Barroso, stejně jako polský i maďarský premiér Kazimierz Marcinkiewicz a Ferenc Gyurcsány. O rozpočtovém výhledu bude summit EU jednat příští týden, již tento týden se sejdou ministři zahraničí členských států.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám