Hlavní obsah

Sněmovna dala vstupu Rumunska a Bulharska do EU zelenou

PRAHA

Čeští poslanci bez ohledu na politickou příslušnost se shodně vyslovili pro přistoupení Rumunska a Bulharska do Evropské unie od 1. ledna 2007. Své ano pro vstup dvou postkomunistických balkánských zemí vyjádřili všichni přítomní zákonodárci, kterých bylo 155.

Článek

Přistoupení Rumunska a Bulharska obhajoval ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Šéf české diplomacie zopakoval, že vyjednávání o přistoupení obou zemí trvala devět let. Podle něj by mělo být další rozšíření EU i v zájmu České republiky.

V rozpravě o vstupu Rumunska a Bulharska do EU vystoupili poslanci všech parlamentních stran, kteří podpořili úsilí balkánských států. Podle nich by Česko nemělo bránit uskutečnění svobodné vůle Rumunů a Bulharů, kteří jsou pro členství v EU.

Rumunsko s Bulharskem stále čelí potížím

I přes sliby o přistoupení Rumunska a Bulharska k lednu 2007 je stále možné, že by mohlo nastat jeho odložení. Evropská komise zatím odklad nedoporučila, obě země ale upozornila, že pokud urychleně neodstraní některé závažné nedostatky, bude muset přikročit k tvrdším zásahům.

Podle říjnového posudku EK jsou hlavními problémy obou zemí rozbujelá korupce na všech úrovních, opožděné reformy administrativy a soudnictví, pokračující výroba padělaného zboží a nedostatečná kontrola vnějších hranic.

Politické podmínky pro vstup Bulharsko a Rumunsko splňují a podle komise mají fungující tržní ekonomiky. Posudek také kvituje rostoucí výkony ekonomik obou zemí, nízkou inflaci a pokles nezaměstnanosti.

Anketa

Jste pro přistoupení Rumunska a Bulharska do EU?
ano
46,8 %
ne
53,2 %
Celkem hlasovalo 393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám