Hlavní obsah

Ministra Mládka nahradil ve Sněmovně Miroslav Máče

– PRAHA

Poslanci, kteří v úterý zasedli do lavic ve Sněmovně, měli možnost uvítat ve svých řadách nového kolegu. Vysokoškolský učitel Miroslav Máče (ČSSD), jenž vystřídal ve Sněmovně novopečeného ministra zemědělství Jana Mládka (ČSSD), však není v dolní parlamentní komoře úplným nováčkem. Máče byl členem Sněmovny v letech 1998-2002.

Článek

Devětačtyřicetiletý Máče byl v minulém funkčním období členem zahraničního a evropského výboru. Ve volbách v roce 2002 ale těsně do Sněmovny nepronikl. Absolvent ČVUT také pracoval na Státním fondu dopravní infrastruktury v Praze, nyní působí na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích na katedře účetnictví.

Mládek se stal šéfem ministerstva zemědělství v polovině listopadu, kdy kvůli aféře se spekulativními nákupy pozemků nahradil v kabinetu svého stranického kolegu Petra Zgarbu. Pětačtyřicetiletý Mládek, který před nástupem na ministerstvo působil v rozpočtovém výboru, se již dříve se nechal slyšet, že už delší dobu se na poslaneckou práci "necítí".

Od začátku tohoto volebního období se obměnilo téměř 14 procent z dvou stovek poslanců. Změny vyvolaly rezignace i úmrtí poslanců nebo zvolení zákonodárců do funkcí, které nejsou s prací v parlamentu slučitelné. Největší hromadnou obměnu vyvolalo letos v létě zvolení devíti českých poslanců do Evropského parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám