Hlavní obsah

Klaus podepsal kontroverzní církevní zákon

PRAHA

Prezident Václav Klaus podepsal zákon o svobodě náboženského vyznání a postavení církví. Informoval o tom mluvčí Hradu Petr Hájek. Proti novele se již dříve ohradili zástupci katolické církve i dalších církví z Ekumenické rady.

Článek

Senát církevní novelu vetoval, ovšem v listopadu se podařilo poslancům ČSSD a KSČM zákon těsnou většinou 101 hlasů prosadit. Novela podle církví obsahuje opět sporné pasáže, které už před dvěma lety zrušil Ústavní soud.

Na prezidenta se nedávno obrátil kvli církevní novele předseda České biskupské konference Jan Graubner, olomoucký katolický arcibiskup. "Věříme, že jako garant demokracie odmítnete tuto novelu prosazenou politickou levicí, která připomíná první komunistické zákony o církvích a mohla by být špatným znamením pro další společenský vývoj v zemi," sdělil Graubner Klausovi.

"Vážený pane arcibiskupe, obdržel jsem Váš dopis, ve kterém mě žádáte, abych nepodepsal nedávno schválenou novelu církevního zákona. Vaší žádostí jsem se pozorně zabýval a k Vašim argumentům jsem při svém zvažování přihlédl. Přesto jsem se - po zvážení všech okolností - rozhodl zákon podepsat," odpověděl Klaus

Předmětem sporu církví se státem je otázka, zda se zákon dotýká práva církví zřizovat podle vlastních norem duchovní i jiné instituce, třeba charity, diakonie nebo školy a zdravotnická zařízení.

Ústavní soud již jednou měl k zákonu výhrady

Dá se ale očekávat, že církevní novela znovu skončí u Ústavního soudu, ke kterému se chce obrátit například lidovecký poslanec Jarmomír Talíř. 

Ústavní soud před dvěma lety zrušením pasáží o kontrole zakládání nových církevních subjektů zastavil pro církve nepřijatelné pokusy o odtržení diakonií, charit a církevního školství od církví.

"Celý církevní zákon byl tvořen bez partnerského dialogu s církvemi a ani při tvorbě novely nebylo přihlédnuto k názorům církví," tvrdili minulý týden představitelé Ekumenické rady.

Novelu církevního zákona dříve prosazoval bývalý ministr kultury Pavel Dostál, který v létě podlehl boji s rakovinou. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám