Hlavní obsah

Rath je beranidlo ČSSD, tvrdí odborníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nový ministr zdravotnictví David Rath může ČSSD přinést kladné politické body. Mediální odborníci oceňují zejména Rathovu schopnost jasného vyjadřování. "Je to přesně to, co sociální demokracie potřebuje. Je to svým způsobem beranidlo," řekl Jiří Mikeš, poradce Asociace komunikačních agentur.

Článek

S přirovnáními na adresu špičkových politiků ČSSD se tak roztrhl pytel, kromě "buldozéra" Jiřího Paroubka mají nyní sociální demokraté i své "beranidlo".

"Mluví jasně, konkrétně a stručně - to je pro média výhodné. Jeho vyjádření se přepíše do dvou tří vět, které média potřebují," soudí šéfredaktor časopisu Marketing & Media Daniel Köppl.

Stejně jako Mikeš se domnívá, že Rath se prosazuje hlavně díky své vrozené sebejistotě, nikoliv pomocí triků, které by ho naučili mediální poradci. Má-li takové poradce, tak především k tomu, aby mu poradili třeba s barvou kravaty, soudí Mikeš.

"Je jen pár politiků, kteří to dokážou. Když Václav Klaus působil jako předseda ODS, tak bylo taky těžké se mu postavit," uvedl Mikeš. Rath i Klaus jsou podle něj sebejistí muži, kteří "dobře vypadají, mají hezké modré oči, umějí se usmívat a přitom strašně rychle pálí od boku".

Rath si nebere servítky vůči politickým soupeřům. Výsledkem je několik žalob představitelů opoziční ODS, které celkově převyšují tři milióny korun. Rath nicméně leckdy i arogantním vystupováním upoutal pozornost médií, poslední dobou je jeho obličej často vidět na předních stránkách novin.

Přehled podaných a plánovaných žalob na ministra Ratha
- senátor Julínek chce omluvu a 650 tisíc korun
- lékař Hroboň požaduje omluvu a půlmiliónové odškodné
- hejtman Bendl podal žalobu, žádá omluvu a 250 tisíc korun
- europoslanci Cabrnoch a Ouzký požadují omluvu a budou žádat Rathův plat na ministerstvu
- předseda ODS Topolánek zvažuje žalobu kvůli Rothovým výrokům o podezření z jeho korupčního chování
- společnost IZIP zvažuje žalobu kvůli výrokům o těsných vazbách na VZP
- ODS vyzvala Ratha k rezignaci, chce omluvu, zvažuje žalobu
- podnikatel Chrenek sdělil, že učiní patřičné kroky na ochranu dobrého jména společnosti Agel a dalších nařčených firem
- ředitelka VZP Musílková zvažuje podniknout patřičné právní kroky kvůli kauze VZP
Zdroj:ČTK

Odborník: Rath bude Topolánkovi důstojným soupeřem

Köppl také schvaluje Rathovo vedení pražské volební kandidátky ČSSD. Rath se ve volebním klání utká mimo jiné s volebním superlídrem ODS Mirkem Topolánkem.

"Zdravotnictví je obor pro volby velmi důležitý," uvedl Köppl. Podle něj ani příliš nezáleží na tom, že polovina zpráv v tisku se týká politických nařčení a nikoli problematiky zdravotnictví. 

"Lidé si ho ale se zdravotnictvím budou stejně spojovat. Mnozí ho vnímají tak, že dříve bojoval za dobro lékařů a teď bojuje za dobro pacientů," uvedl Köppl.

"Lidé nevěří nikomu bez chyby. Politici dělají zásadní chybu, že se prezentují, jako by byli absolutně čistí. Rath například přiznal další partnerku a to mu nahrává. Pan Topolánek bude mít velice silného soupeře," uvedl Mikeš.

Anketa

Je ministr zdravotnictví David Rath přínosem pro vládní ČSSD?
ano
59,6 %
ne
40,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7233 čtenářů.

DAVID RATH

  • narozen 25.12.1965 v Praze
  • studium na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy (LF UK), Praha, absolvoval v roce 1990
  • působil mj. jako lékař-internista v Institutu klinické a experimentální medicíny, Praha, lékař-internista ve Všeobecné nemocnici, Praha
  • záchranná služba Asociace Samaritánů, Kralupy nad Vltavou (částečný úvazek)
  • lékař-internista ve Fakultní nemocnici (FN), Praha-Motol
  • člen Občanské demokratické strany, 1991-1994
  • předseda a jeden ze zakladatelů Lékařského odborového klubu (LOK), 17.3.1995 - 29.11.1998
  • člen strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální (SD-SLNS), červen 1996-září 1997
  • místopředseda SD-LSNS, 22.6.1996-7.12.1997
  • prezident České lékařské komory, 29.11.1998-listopad 2005
  • ministr zdravotnictví (listopad 2005 - září 2006) a volební lídr ČSSD
  • po červnových volbách v roce 2006 se stal poslancem za ČSSD 

Reklama

Související články

Rath odmítl v Senátu debatovat o VZP

Ministr zdravotnictví David Rath odmítl se senátory diskutovat o situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle něj totiž je k projednávání hospodaření...

Výběr článků

Načítám