Hlavní obsah

Musílková: Vyhrožovali mi zatčením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Odstupující ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková zaútočila na ministra zdravotnictví Davida Ratha. Podle ní jí hrozili lidé kolem Ratha zatčením, pokud se bude snažit obhajovat vlastní působení v největší zdravotní pojišťovně před poslanci ve Sněmovně.

Článek

Musílková v pondělí Radiožurnálu řekla, že jednání správní rady, na němž byli již nově jmenovaní zástupci státu, bylo zmanipulované. Po tomto jednání Musílková se rozhodla veřejně oznámit, že k 1. lednu příštího roku odstoupí z funkce.

Ředitelka VZP údajně získala informaci, že o jejím možném zadržení se diskutovalo v policejních kruzích. Proto se raději přechodně nezdržovala doma a nepoužívala mobilní telefon. "Ono se dá také vlastně odvést na dva dny nebo tři dny do cely předběžného zadržení. Bylo to všechno směrováno na tu dobu, než začal parlament, než zařadil bod o VZP do svého programu," řekla.

Sněmovní debata o VZP začala 22. listopadu, Musílková v ní obhajovala pozici managementu o dva dny později. Noc před svým vystoupením prý spala "jinde mimo telefon". Ředitelka připustila, že tuší, kdo jí vyhrožoval. Jména ale neprozradila.

Rath: K Musílkové jsem se choval korektně

Ministr zdravotnictví David Rath, který změnu ve složení správní rady VZP prosadil, Radiožurnálu řekl, že se vůči Musílkové vždy choval férově, přestože ji ostře kritizoval. "Tyhle věci o výhrůžkách jsou samozřejmě smutné, a to ze všech stran, protože víte, že několik lidí z ministerstva zdravotnictví muselo kvůli tomu mít policejní ochranu," sdělil.

Musílková si myslí, že členové správní rady byli nuceni hlasovat pro její odvolání. Z třicetičlenného sboru ji 15 lidí podpořilo a 15 chtělo abdikaci. "Když vidíte, že dospělému muži tečou slzy, pláče a omlouvá se, že musí, že ví, že pravda je jinde, pochopila jsem, že lidem bylo vyhrožováno ztrátou místa," řekla.

Reklama

Související články

Musílková rezignuje na post šéfky VZP

Jiřina Musílková k 1. lednu 2006 rezignuje na post šéfky VZP. Rozhodla se tak po opakovaných výzvách premiéra Jiřího Paroubka a ministra zdravotnictví Davida...

Musílková pravděpodobně zažaluje Ratha

Odstupující ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková se hodlá postavit do řady lidí, kteří v posledních týdnech podali žalobu na ministra...

Výběr článků

Načítám