Hlavní obsah

Psychologové se neshodnou, zda je legální sex od 14 let správný

– PRAHA
Novinky, ora

Sněmovna v minulém týdnu schválila trestní kodex, který kromě snížení hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let umožní také zákonný sex o rok dříve než doposud. Zda je tento krok v souladu se zájmy dospívajících, se námi oslovení odborníci neshodli.

Článek

Proti snížení hranice pro legální sex na 14 let je psycholog Petr Šmolka. "Sexuální hrátky čtrnáctiletých dětí nepřinesou nic dobrého," řekl Novinkám Šmolka. Podle něj je sice pravda, "že stoupá sociální zralost mladých lidí," nicméně to nezaručuje, že by se někteří starší devianti nepokusili využít nezralost mladých lidí.

"Sexuální hrátky pětatřicetiletých mužů s mladičkými čtrnáctiletými dívkami by se staly beztrestnými," konstatoval Šmolka. "Pokud si dívka zadá s třicetiletým mužem, zablokuje tím kontakty se svými vrstevníky, kteří se jí budou zdát pod úroveň", mínil Šmolka.

Podobně proti beztrestnému sexu čtrnáctiletých se staví psychoterapeut David Doležal. "Sice jsou v současnosti děti lépe informované, nicméně sociálně jsou méně vyspělé než dříve," tvrdil Doležal. Podle něj jsou mladiství více materiálně závislí na svých rodičích než v minulosti. "Prodlužuje se doba uzavírání sňatků, nevím, proč by se měla zkracovat doba pro legální sex," řekl psychoterapeut.

Děti ve čtvrnácti vědí, co dělají

Jiný názor má pražská psychoterapeuta Erika Matějková, která se snížením věku pro zákonný sex souhlasí. "Čtrnáctileté dívky jsou již většinou dostatečně vyspělé, aby věděly, co dělají," argumentovala Matějková.

Ze známých osobností měli problémy s mladými dívkami například sochař Pavel Opočenský či šéfdirigent sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský. Zatímco Opočenský si odpykává za spáchané delikty trest ve vězení, Kulínský čeká na svobodě na ortel soudu o vině či nevině.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám