Hlavní obsah

V rezervním fondu VZP je místo 1,5 miliardy jen šest tisíc korun

Právo, Novinky, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kontrola, kterou provádí ministerstvo zdravotnictví v současné době ve Všeobecné zdravotní pojišťovně (VZP), jde najisto. "My nic nehledáme, jak si představují paní ředitelka VZP či někteří naši protivníci. My máme vážné indicie, které ověřujeme, či si potvrzujeme některá fakta," prohlásil v nedělním diskusním pořadu TV Nova Sedmička ředitel odboru kontroly zdravotních pojišťoven Vladimír Dryml.

Článek

Poukázal například na fakt, že dlouhodobě nebyl naplňován rezervní fond VZP, kde podle jeho slov je dnes místo 1,5 miliardy šest  tisíc korun.

"Paní ředitelka Musílková a někteří členové správní a dozorčí rady asi čelí určitému vnitřnímu puči uvnitř VZP, protože některé materiály, které máme k dispozici, nemohou pocházet odjinud než z prostředí VZP. Jsou natolik závažné, že nás nutí, abychom prováděli daleko hlubší kontrolu, než jsme si původně představovali," řekl v neděli Dryml.

Nechce rok 1997

Šéf kontroly upozornil na to, že za snahou zpolitizovat zásah ministerstva zdravotnictví ve Všeobecné zdravotní pojišťovně vidí úsilí zamést věcné problémy a zjištění pod koberec, jak se to stalo v roce 1997.

V tomto roce prováděl nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve Všeobecné zdravotní pojišťovně kontrolu. "Kdyby se v roce 1997, kdy se deficit hospodaření pohyboval rovněž okolo jedenácti miliard, postupovalo následně podle závěrů kontroly, nemuseli jsme se nadít toho, co je v roce 2005," uvedl.

Nestalo se nic, protože se všechno zametlo pod koberec.

"Kontrola ze strany VZP probíhá tak, že nám dají jen něco. My požadujeme určitý celek, doklady nám ale dávají po kapkách s cílem, aby se vše zamlžilo, aby se do kontroly zatáhli politici," řekl v televizní Sedmičce.

V rozporu s jednacím řádem a dalšími předpisy se utvořily například jakési komise. Zde už není třetinové zastoupení, ale v čele i jako členové lukrativních komisí jsou především zástupci podnikatelů, ovládají klíčový provozní fond a mají vliv na ekonomické otázky. Je zajímavé, že když jsem měl být pozván na správní radu, abych vysvětlil některé skutečnosti, tak zástupci zaměstnavatelů to vetovali.

To ve mně vzbuzuje velmi podivné pocity, konstatoval Dryml v nedělní TV Sedmičce.

Rath chce sdělit jména kandidátů na  šéfa VZP do půlky prosince

Ministr zdravotnictví David Rath plánuje představit kandidáty na ředitele VZP správní radě pojišťovny do poloviny prosince. Potom by ze tří jmen měla Sněmovna vybrat nového šéfa VZP.

"Pracujeme na tom, abychom oslovili zhruba pět šest deset špičkových zdravotnických manažerů, kteří dodají svoji vizi, jak dál. Byl bych velmi spokojen, kdyby správní rada na podkladě těchto materiálů doporučila Sněmovně zhruba tři kandidáty a Sněmovna z těchto zhruba dvou tří kandidátů vybrala toho nejlepšího," řekl Rath.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám