Hlavní obsah

Hejtman Bendl obvinil ministra Ratha z tunelování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ministr zdravotnictví David Rath se v neděli tvrdě střetl v Otázkách Václava Moravce se středočeským hejtmanem a místopředsedou ODS Petrem Bendlem. Oba na sebe útočili, Bendl obvinil Ratha z tunelování České lékařské komory, podle něj chce Rath do Sněmovny kvůli imunitě. Ministr napadl hejtmana kvůli podivné privatizaci středočeských nemocnic, v jejichž čele stojí vysocí představitelé ODS.

Článek

Šlo o ostrý střet mezi ODS a ČSSD, protože Rath připustil, že vstoupí do ČSSD: "Nemohu to vyloučit, záleží na tom, jak k tomu přistoupí pražské vedení sociální demokracie. Je dobře, aby na čelném místě kandidátky významných politických stran stáli jejich členové."

Petr Bendl, který Ratha žaluje, chce po něm 250 000 korun, hned v úvodu naznačil, jak prudké bude střetnutí: "Prokážu, že Rath dělá špinavou práci pro Paroubka. Cílem Davida Ratha je dostat se do Sněmovny, aby měl imunitu, i když odpovědnosti neuteče."

To David Rath okamžitě odmítl: "To je stejně nesmyslné, jako kdybych říkal, že kvůli imunitě tam vstupuje pan Topolánek."

Později dokonce řekl Bendl, že ministra "nezajímají pacienti, ale to,aby pan Topolánek skončil za mřížemi".

Musílková písemně na vedení VZP nerezignovala

Otázky se točily okolo Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Ředitelka Jiřina Musílková poprvé přiznala, že rezignaci na svou funkci zatím písemně nepodala, ale že své slovo o odchodu k 1.lednu dodrží. Doufá, že komise prokáže, že VZP pracovala dobře a chyba leží na straně ministerstvu zdravotnictví.

O situaci ve VZP více řekl Vladimír Dryml, ředitel odboru kontroly zdravotních pojišťoven ministerstva zdravotnictví na Nově v konkurenční Sedmičce. "Při kontrole ve VZP stále přicházíme na děsivé věci," uvedl bez konkrétních podrobností s tím, že zatím neví, kdy kontrola v pojišťovně skončí.

Dále řekl, že z kontroly zatím vyplývá, že nejužší vztahy byly s politiky z ODS, ale nevyloučil, že při další kontrole přijdou i na další vazby. Naznačil, že chod VZP nejvíce ovlivnili zástupci zaměstnavatelů ve správní a dozorčí radě.

Rath vysvětlil, jak si představuje řešení situace: "Chceme oslovit pět šest zdravotnických manažerů s dobrou zkušeností, kteří dodají svoji koncepci správní radě. Byl bych rád, kdyby správní rada na základě těchto podkladů a pohovoru doporučila tři lidi a z nich poslanecká sněmovna zvolila jednoho." Rád by to udělal do 16. prosince. Naznačil, že by upřednostnil nestraníka. 

Jak je to s ČLK

Ministr zase hůře čelil problémům okolo chování České lékařské komory, zejména v kauze časopisu komory. Viceprezidentka ČLK Helena Fousková řekla: "Jedná se i o to, že v ČLK chtěla skupina kolem Ratha prosazovat osobní finanční a mocenské zájmy. Šetří to protikorupční policie. Nepoužila bych ale slovo tunelování." To použil Petr Bendl. Přímo tvrdil, že David Rath komoru tuneloval. Podle něj je potřeba prošetřit vazby okolo časopisu Tempus.

Spor okolo transformace nemocnic

Nejtvrdší výměna názorů se týkala transformace nemocnic, zejména ve Středočeském kraji. Rath jejich privatizaci považuje za neprůhlednou, navíc v čele stojí bývalý ministr zdravotnictví Rubáš a v dozorní radě je syn europoslance Cabrnocha.

"Zrušil jste 11 nemocnic ve Středočeském kraji jako příspěvkové organizace a sloučil jste je ve čtyři neprůhledné akciové společnosti. Je to ovládáno ODS, ve středních Čechách to ví i vrabci," sdělil Rath.

Bendl se proti tomu ohradil, ovšem bez důkazů: "To je plivání na lidi, nic se neděje, vše je transparentní. Chtěli jsme pět velkých oblastních nemocnic a malé nemocnice mít privátní." Zdůraznil, že podobně je tomu v Rakousku. Podle Ratha je však nebezpečí, že vše může skončit jako na Slovensku, kde nemocnice čelí exekucím."

Bendl zato napadl Ratha, že dělá to, co ministr vyčítá ODS: "Vy chcete limitovat lékařům peníze na léky. Chcete likvidovat některé nemocnice a zavírat zdravotnická zařízení."

Oba se hádali i o pojetí lékařské služby první pomoci. Rath obvinil, že ve středních Čechách je hejtman rušil: "Osmdesát procent Lékařské služby první pohotovosti bylo zavřeno nebo omezeno." Bendl namítal: "Činnost LSPP jsem převedl na rychlou záchrannou službu, nedošlo ke katastrofickému scénáři, optimalizovali jsme funkci i finance." K tomu ovšem Rath podotkl: "Záchranná služba je úplně jiný typ služby."

Rath také vysvětlil, proč v pátek nepřišel do Senátu - měl interpelace v poslanecké sněmovně. Ale přiznal, že velkou úctu k Senátu nemá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám