Hlavní obsah

V Praze povede do voleb ČSSD David Rath, na Zlínsku Škromach

– PRAHA/HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Novinky, ČTK, Tereza Čapková, Rudolf Voleman

Ministr zdravotnictví David Rath byl v sobotu na zasedání pražské krajské konference ČSSD zvolen volebním lídrem pro Prahu. Dostal 169 hlasů, 49 jich bylo proti a 7 zdrželo. Na královéhradecké konferenci rozhodli, že volebním lídrem tam bude poslankyně Hana Orgoníková. Lídrem karlovarské kandidátky se stal Jaroslav Fiala. Na Zlínsku povede ČSSD do voleb Zdeněk Škromach.

Článek

Sociální demokraty Zlínského kraje povede v příštím roce do parlamentních voleb ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. Do čela kandidátky ho v Uherském Brodě zvolila většina delegátů krajské nominační konference. Škromach se utká ve Zlínském kraji s místopředsedou ODS Petrem Nečasem, který je lídrem občanských demokratů. Křesťanské demokraty tam povede do sněmovních voleb současná poslankyně Michaela Šojdrová.

V Praze Rath

"Lídrem pro parlamentní volby byl na naší krajské konferenci zvolen pan doktor Rath a to 75 procenty hlasů delegátů," uvedl v sobotu předseda pražské soc.dem. Petr Hulinský.

Po ministru zdravotnictví delegáti sobotní konference vyjádřili důvěru i poslancům Mirku Svobodovi, Karlu Šplíchalovi a Stanislavu Křečkovi. "Takto sestavená kandidátka se mi zdá jako vyvážená. Jsem také rád, že jsou na ní skutečně kvalitní kandidáti," podotkl ke kandidátce premiér Jiří Paroubek (ČSSD).

Rath se podle svých slov v Praze zaměří na středové a středolevé voliče: "Myslím si, že mám šanci oslovit tuto majoritu lidí, kteří se živí jako střední a menší podnikatelé, jako učitelé, lékaři, ostatní zdravotníci, úředníci. Toto je skupina lidí, kterou bych rád připoutal k sociální demokracii a rád pro ní pracoval."

Kandidáti do Senátu

Pražská krajská konference volila také kandidáty do Senátu pro listopadové volby v příštím roce. Například v senátním okrsku 17, tedy Praha 4 a 12, bude kandidovat Květoslava Kořínková, v senátním okrsku 23, v Praze 8, Jiří Patočka a v okrsku 26, tedy v Prahe 2 a 3, Vlastimila Vrabcová.

"Volby do Senátu jsou pro nás klíčové. Chceme uspět ve všech třech okrscích a proto naše kandidáty maximálně podpoříme," sdělil místopředseda pražského krajského výkonného výboru Karel Klíma.

Lídrem do listopadových voleb pražského zastupitelstva v roce 2006 byl zvolen Petr Hulinský, a to 84 procenty hlasů přítomných delegátů. (teč)

Rath byl navržen na poslední chvíli

Pražský krajský výbor  ČSSD navrhl teprve v pátek za lídra pro volby do Sněmovny v Praze ministra zdravotnictví Davida Ratha. V sobotu byl návrh schválen na konferenci. Ratha přišel v sobotu  podpořit i premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek.

Pro Davida Ratha, kterého pražských sociálním demokratům doporučil premiér  Paroubek, hlasovalo v pátek 18 přítomných, proti bylo šest. Jeden hlas byl neplatný. David Rath byl jediným kandidátem.

David Rath bude ve volbách stát proti předsedovi ODS Miroslavu Topolánkovi a místopředsedovy KDU-ČSL Cyrilu Svobodovi.

Karlovarské povede Jaroslav Fiala

Lídrem karlovarské kandidátky se stal Jaroslav Fiala, na druhém místě je místostarosta Chebu Karel Vanoušek, třetí je místostarosta Sokolova Zdenek Berka. Z třetího místa totiž odstoupil bývalý lídra poslanec Rudolf Tomíček. O tom se původně spekulovalo, že se utká o první místo. Po dohodě okresních organizací ale skončil až na třetím, už těžko volitelném místě. Vzápětí se vzdal všech stranických funkcí. .

Kandidátku navrženou krajským výkonným výborem schválili delegáti 80 procenty hlasů.

Novým krajským předsedou se stal Pavec Poc z Mariánských lázní, který nahradil rezignovavšího Jakuba Pánika. Porazil tři konkurenty.  

Orgoníková zvítězila přesvědčivě

Do čela kandidátky Orgoníkovou v Hradci Králové zvolily tři čtvrtiny delegátů krajské nominační konference ČSSD. Řekl to předseda ČSSD v Královéhradeckém kraji a poslanec Evžen Snítilý, který je na kandidátce druhý.

Orgoníková se utká s královéhradeckým lídrem občanských demokratů, jímž je poslankyně Zdenka Horníková. Křesťanské demokraty do sněmovních voleb povede poslanec Jiří Hanuš. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám