Hlavní obsah

Ratha navrhli do čela pražské kandidátky ČSSD

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Pražský krajský výbor ČSSD navrhl v pátek za lídra pro volby do Sněmovny ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ministr zopakoval, že je připraven vstoupit do ČSSD. V sobotu bude o návrhu hlasovat krajská konference.

Článek

Sociální demokraté v sobotu vyberou volební lídry také na Karlovarsku, Královéhradecku a Zlínsku. Zlínští budou rozhodovat o ministru práce a sociálních věcí Zdeňkovi Škromachovi a královéhradečtí o poslankyni Haně Orgoníkovoé. Na karlovarských sociálních demokratech stranické vedení ponechalo, ať si vyberou mezi poslancem Rudolfem Tomíčkem a regionálním politikem Pavlem Vanouškem.

V Praze navrhli Ratha

Pro Davida Ratha hlasovalo 18 přítomných, proti bylo šest. Jeden hlas byl neplatný. David Rath byl jediným kandidátem.

"Chtěl bych, aby se lidé zamýšleli nad tím, co kdo vykonal dobrého nebo špatného, a pak mu to ve volbách spočítali," odpověděl poté Rath na dotaz, co by vzkázal voličům. Rath by chtěl v Praze, která vždycky přála ODS, oslovit střední a středně levé proudy. "Já si myslím, že zvláště proti Mirkovi Topolánkovi, tedy Valachovi z Valašska, tak ten výsledek by mohl být i o něco lepší než byl v minulosti," uvedl.

Proti Rathovi bude v Praze dále stát místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda, kterého Rath považuje za kultivovaného a vzdělaného člověka a váží si ho.

Ratha prosazoval premiér a celostátní volební lídr ČSSD Jiří Paroubek. Pražským sociálním demokratům ho do čela kandidátky minulý týden doporučilo stranické předsednictvo.

Poté, co se během týdne na setkáních s Rathem, pro jeho zvolení do této funkce vyjadřovala v orientačním hlasování drtivá většina účastníků, považovalo se za takřka jisté, že se pro něj rozhodne i krajský výbor.

Těžké hledání volebního lídra

Sociální demokraté v Praze lídra dlouho hledali marně, nabídku odmítli vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn i bývalý evropský komisař Pavel Telička. Podle ministryně školství a  bývalé předsedkyně pražské ČSSD Petry Buzkové má David Rath stejně jako oni "své kvality".

Buzková se ale obávala, že pražští sociální demokraté byli pod tlakem, když se jméno volebního lídra dovídala na poslední chvíli z médií. Pražskou ČSSD se podařilo v posledních letech konsolidovat a "rychlé veletoče kolem volebního lídra její konzistentnosti nepřispěly."

Reklama

Výběr článků

Načítám