Hlavní obsah

Komunisté váhají s prodejem svého sídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunisté odložili na neurčito prodej svého sídla v centru Prahy, za které jim kupci nabízeli kolem půl miliardy korun. Rozhodl tak ve čtvrtek drtivou většinou stranický výkonný výbor, řekla mluvčí KSČM Monika Hoření. Na minulém zasedání ale tentýž výbor prodej naopak schválil.

Článek

S prodejem od počátku nesouhlasil bývalý předseda strany Miroslav Grebeníček. Komunistický poslanec řekl, že to byl také jeden z důvodů, proč rezignoval na předsednickou funkci. Je prý rád, že se proti prodeji postavil i nynější předseda Vojtěch Filip, který hlasoval proti už na minulém zasedání výboru.

Členové stranického vedení podle mluvčí znovu zvažovali všechny okolnosti včetně postavení budovy v centru města a názory členů strany. Ti se totiž na stranických jednáních všech stupňů podivovali, proč vlastně chce strana prodat budovu, která má tak výhodnou polohu v hlavním městě, a dožadovali se vysvětlení. Drtivá většina členů výkonného výboru se pak při hlasování, které se konalo v pozdních večerních hodinách, vyjádřila proti prodeji, uzavřela Hoření.

Komunisté měli tři zájemce o koupi jejich sídla v ulici Politických vězňů. Stěhovat se chtěli do Vysočan, kde hodlali zakoupit už rozestavěnou budovu. Její cena včetně dostavby měla být podstatně nižší než peníze utržené z prodeje staré budovy.

Nynější sídlo koupila KSČM od Českých drah po listopadu 1989. Musela se o ně soudit, protože vznikly pochybnosti o tom, zda byl prodej oprávněný. Podle neoficiálních informací KSČM tehdy zaplatila za budovou kolem 50 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám