Hlavní obsah

Rath odmítl v Senátu debatovat o VZP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath odmítl se senátory diskutovat o situaci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle něj totiž je k projednávání hospodaření VZP oprávněná pouze Sněmovna. Předseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) Rathovo chování označil za pohrdání horní parlamentní komorou. Poprvé za devět let existence Senátu se tak stalo, že ministr odmítl do horní komory přijít.

Článek

Senát si od Ratha vyžádal písemnou zprávu, proč byla na VZP uvalena nucená správa. Dodat by ji měl do příští středy.

Středeční jednání senátního zdravotnického výboru o VZP bylo podle Ratha neobjektivní, neboť někteří senátoři, zjevně z ODS, při něm preferovali spíše "své partikulární politické zájmy". Ministr to ve čtvrtek napsal předsedovi Senátu Sobotkovi. 

"Za situace, kdy klíčový výbor Senátu jednal o tomto bodě zcela neobjektivním způsobem, nelze k tomuto bodu očekávat mou účast na schůzi pléna komory, jíž předsedáte," uvedl Rath ve faxovaném dopise.

Sobotka: Rath pohrdá Senátem

Ministr Rath by si měl uvědomit, že Česká republika je parlamentní demokracií a že by mělo být jeho samozřejmou povinností do Senátu přijít, podat vysvětlení se všemi potřebnými informacemi podle jednacího řádu Senátu, což je také zákon," řekl Sobotka.

"Je to za devět let existence Senátu poprvé, co se ministr odmítl zúčastnit projednávání bodu, který se týká jeho resortu," zdůraznil Sobotka 

"Ministr Rath tím, že odmítl do Senátu přijít, dává volný průchod úvahám, že o VZP diskutovat nechce, že nemá v rukou argumenty a racionální vysvětlení uvalení nucené zprávy na VZP," nesouhlasil s ministrovým rozhodnutím Sobotka.

V Senátu má většinu ODS, jejíž zastupitelé jsou ostrými kritiky Rathových kroků vůči VZP. Ani ministr jim nezůstává nic dlužen, ve čtvrtek obvinil s těsných kontaktů s VZP i předsedu občanských demokratů Mirka Topolánka. [celá zpráva]   

Anketa

Měl by ministr zdravotnictví David Rath debatovat se senátory o situaci ve VZP?
ano
72 %
ne
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2133 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslanci se opět hádali o VZP

Poslanci v úterý diskutovali za přítomnosti ministra zdravotnictví Davida Ratha a odstupující ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové...

Výběr článků

Načítám