Hlavní obsah

Topolánek odmítl Rathovy výroky o vazbách na VZP

PRAHA

Předseda ODS Mirek Topolánek popřel výroky ministra zdravotnictví Davida Ratha o údajném napojení na VZP. Podle šéfa občanských demokratů se Rath svými nařčeními pouze snaží odvrátit pozornost od problémů zdravotnictví.

Článek

"Nikoho asi nepřekvapí, že Rathovy výroky odmítám," řekl Topolánek. Tvrzení ministra zdravotnictví podle něj "nejsou a ani nemohou být pravdivá"."Doktor Rath se pouze snaží odpoutat pozornost od problémů zdravotnictví a vlastní korupce v České lékařské komoře," sdělil Topolánek.

Šéf nejsilnější opoziční strany nevyloučil ani podání žaloby na ministra zdravotnictví. "Budu se bránit a zvážím právní kroky," řekl Topolánek.

Rath Topolánka podezírá z korupce

Rath se ve čtvrtek dopoledne pustil do Topolánka, když naznačil úzké kontakty na šéfa dozorčí rady Třineckých železáren Tomáše Chrenka. Ten se podle Ratha podílí i na podnikání společnosti Agel, která ovládá některé nemocnice v Moravskoslezském kraji.

"Kladl jsem si otázku, proč se předseda ODS Topolánek sešel s ředitelkou Musílkovou, aby ji osobně podpořil," řekl Rath. Podle něj se Topolánek nikdy dříve o zdravotnictví nezajímal. Když byl Rath prezidentem České lékařské komory, chtěl se prý s Topolánkem setkat, ovšem ten to měl odmítnout. "Topolánek nikdy neměl o schůzku zájem, protože se o zdravotnictví nezajímá a má na to senátora Julínka," tvrdil Rath.

Podle Ratha bylo Topolánkovo sdružení na podporu vzdělání Becario podporováno Třineckými železárnami, v nichž má významné slovo podnikatel Tomáš Chrenek.

Nestadardní smlouvy

Rath mínil, že akciová společnost Agel, v níž se podle něj angažuje podnikatel Chrenek, kontroluje například nemocnice v Bruntálu, Valašském Meziříčí či v Českém Těšíně. "Tyto nemocnice neměly standartní smlouvy s VZP," prohlásil Rath. Chrenek je podle internetového výpisu z obchodního rejtstříku členem dozorčí rady společnosti Agel.

Podle Ratha jsou podezřelé i aktivity jednoho ze spolupracovníků stínového ministra ODS Tomáše Julínka Pavla Hroboně, jenž "měl rozhodovat o smluvní politice ODS, zároveň byl zaangažován v uvedených nemocnicích". Rath zdůraznil, že Hroboň dříve pracoval ve vedení VZP a v poslední době pro ni na smlouvu připravoval smluvní politiku. "Mě osobně toto přijde jako přílišná koncentrace náhod," řekl ministr.

"Nemohu se zbavit podezření z korupčního chování předsedy Topolánka," uzavřel Rath.

Anketa

Souhlasíte s tvrzeními ministra zdravotnictví Davida Ratha o vazbách předsedy ODS Mirka Topolánka na VZP?
ano
52,7 %
ne
47,3 %
Celkem hlasovalo 8624 čtenářů.

Reklama

Související články

Musílková pravděpodobně zažaluje Ratha

Odstupující ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiřina Musílková se hodlá postavit do řady lidí, kteří v posledních týdnech podali žalobu na ministra...

Výběr článků

Načítám