Hlavní obsah

Senátoři přemýšlejí, zda budou obhajovat mandát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kromě sněmovních voleb čeká české voliče v příštím roce ve třetině volebních okrsků i výběr zastupitelů do horní parlamentní komory. Celkem ve 27 regionech ČR se tak budou ucházet o přízeň voličů kandidáti různých stran. Někteří ze současných senátorů však již svůj mandát obhajovat nebudou, příkladem je současný místopředseda Senátu Petr Smutný (ČSSD).

Článek

"V nejlepším přestat, je toho dost," řekl ke svému rozhodnutí domažlický senátor Smutný. Ve zbývajícím období by chtěl prospět svému obvodu získáním prostředků na vybudování kruhového objezdu v místě křižovatky, kde už přišlo o život 18 lidí. Za úspěch považuje zvýšení počtu míst v domovech důchodců na Domažlicku, které v tomto směru bylo na předposledním místě v republice.

Opět kandidovat nechtějí ani předsedové výborů pro zahraničí a pro veřejnou správu Josef Jařab (za ODA) a Jiří Brýdl (KDU-ČSL).

Další z místopředsedů Senátu Edvard Outrata (za US-DEU) se ještě rozhoduje, zda kandidovat či nikoli. Navázat na své zvolení z let 1996 a 2000 naopak hodlá první z místopředsedů  a dlouholetý šéf Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL).

Senátoři jsou se svým působením spokojeni

Teplický primátor a šéf senátního ústavně-právního výboru Jaroslav Kubera (ODS) chce své senátorské místo obhájit. Spojení těchto funkcí se podle něj ukázalo jako optimální v tom, že "senátor se neodrodí od lidu v podhradí". Chce se dál zasazovat o redukci počtu zákonů zavedením systému "zákon za zákon, paragraf za paragraf".

"Je to povinnost," zdůvodnil svůj záměr znovu kandidovat předseda senátorů KDU-ČSL Adolf Jílek, senátor za Šumpersko. Za cíl si klade pomoci zajistit lidovcům v horní komoře dostatečný vliv.

O znovuzvolení bude usilovat také dlouholetý šéf senátní komise pro ústavu Jiří Stodůlka (KDU-ČSL) na Zlínsku. "Senát potřebuje lidi, kteří se tomu věnují plně," uvedl senátor. K úspěchům řadí odmítnutí účelových změn ústavy a projekt školky pro postižené děti ve svém obvodu.

Přes kladné mínění senátorů o práci horní parlamentní komory se jim nepodařilo o prospěšnosti Senátu přesvědčit voliče. Důvěra v Senát se dlouhodobě pohybuje pod 25 procenty, horní parlamentní komoru tak pozitivně hodností méně než čtvrtina Čechů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám