Hlavní obsah

Němcová vrátila služební auto, kterým jezdil její syn

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Místopředsedkyně Sněmovny a ODS Miroslava Němcová vrátila v uplynulém týdnu svou služební octavii s kartou na benzín, kterou jezdil její syn, protože sama je neřidička. K dispozici jí zůstalo sněmovní luxusní BMW s šoférem, které může používat k pracovním i soukromým účelům.

Článek

Němcová se vzdala služebního vozu krátce poté, co Právo zdokumentovalo, že ho používá její syn k soukromým cestám do práce. [celá zpráva]

Místopředsedkyně nepovažuje svůj krok za přiznání viny: "V žádném případě." Zdůvodňuje ho tím, že nemá zapotřebí jakékoli pochybnosti kolem své osoby. "Auto jsem vrátila, protože vznikly pochybnosti, zda bylo řádně užíváno," řekla Právu Němcová a zopakovala: "Bylo užíváno v souladu se zákonem, který mi umožňuje obě auta využívat, jak to s řidičem, tak to bez něj, k soukromým a pracovním účelům."

Zákon o platech ústavních činitelů dává předsedům a místopředsedům parlamentních komor právo užívat služební vůz s řidičem i bez něj k výkonu funkce nebo v souvislosti s ní a k osobní dispozici.

K octavii mají parlamentní funkcionáři k dispozici také kartu na benzín, díky které mohou měsíčně projezdit 500 litrů. Pokud tento limit překročí, musí si pohonné hmoty hradit ze svého.

Bude jezdit soukromým vozem

Němcová již před několika dny odmítla zjištění Práva, podle nichž autem i s poslaneckou kartou a dětskou autosedačkou jezdí do práce její syn-lékař. Fakt, že octavie pravidelně parkovala před jeho pracovištěm, zdůvodnila tím, že to bylo tehdy, kdy pro ni v daný den jel a někam ji vezl.

Poslanecká karta zaručuje, že policie nesmí na takto označený vůz nasadit botičku. Na zadní straně kartičky se píše, že ji lze použít jen spolu s poslaneckým průkazem a zneužití je trestné.

Místopředsedkyně se podle svých slov rozhodla auto vrátit proto, že nemohla zabránit tomu, "aby někdo letěl vyfotit" její služební auto řízené synem, nebo třeba asistentkou či manželem ve chvíli, kdy ona v něm nesedí, neboť auto jede pro ni. Všechny tyto osoby prý označila již před třemi lety za ty, které ji budou vozit. Nyní ji proto bude vozit syn svým soukromým vozem.

Reklama

Související články

Služební octavií Němcové jezdí její syn

Místopředsedkyně Sněmovny a ODS Miroslava Němcová předala svému synovi, jinak úspěšnému a poměrně vytíženému lékaři, své služební auto i s kartou na benzín....

Výběr článků

Načítám