Hlavní obsah

Dalík a Večerek chtějí po Kořistkovi milión

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Písemnou omluvu a půl miliónu korun pro každého žádají asistent předsedy ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek po poslanci Zdeňku Kořistkovi (US-DEU) za výroky, které vedly v polovině minulého roku až k trestnímu stíhání Dalíka a Večerka.

Článek

Žalobou se začal v úterý zabývat ostravský krajský soud, vzhledem k potřebě vyžádat si dosud neuzavřený trestní spis však soudkyně jednání hned odročila na neurčito. "Zásah do práv mých klientů byl velice intenzivní. Byli omezeni na osobní svobodě, došlo k narušení tajemství dopravovaných zpráv, byla prolomena jejich bankovní konta," vysvětlil Právu výši požadované částky Dalíkův a Večerkův advokát Stanislav Devátý.

Dodal, že v nejbližší době chce podat žalobu také na český stát. Odškodné požadované po ministerstvu spravedlnosti Devátý vyčíslil na zhruba čtyři milióny korun. "Na naše požadavky ministerstvo spravedlnosti dosud žádným způsobem nereagovalo, přitom asi před dvěma týdny uplynula zákonná lhůta na vyřízení. Nyní máme právo obrátit se na soud, což pochopitelně učiníme," řekl Devátý.

Policie loni 30. září obvinila Marka Dalíka a Jana Večerka na základě tvrzení Kořistky, že mu dvojice nabízela deset miliónů korun, pokud nepodpoří koaliční vládu. Trestní stíhání pak bylo loni 18. října zrušeno, prověřování kauzy ale nadále probíhá.

Nyní ostravské státní zastupitelství čeká na psychologický posudek, který má dát odpověď ohledně důvěryhodnosti nového svědka Ladislava Sommera, který se policii přihlásil letos na jaře. Posudek by měl být k dispozici zhruba v polovině prosince.

Reklama

Související články

Svědek v kauze Kořistka musí k psychologovi

O vypracování psychologického posudku na spisovatele Ladislava Sommera požádala v pondělí ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová. Znalci by měli...

Výběr článků

Načítám