Hlavní obsah

ODS požaduje kvůli skandálu poradkyně hlavu ministra Ratha

– PRAHA
Právo, Novinky, Naďa Adamičková

Špičky ODS požadují odvolání ministra zdravotnictví Davida Ratha kvůli jednání jeho bývalé poradkyně Evy Klimovičové, která si řekla až o tři milióny korun od farmaceutické firmy.

Článek

"ODS považuje podezření z korupčího jednání Davida Ratha za natolik závažné, že ho vyzýváme k odstoupení z funkce ministra," sdělili novinářům občanští demokraté.

ODS tak reagovala na odhalení České televize, podle něhož Rath a jeho lidé zneužívali svého postavení v ČLK. "Je to naprosto skandální. Ukazuje se, že David Rath patří do Paroubkova týmu nejen svým vulgárním vystupováním, ale i metodami práce," prohlásil šéf ODS Mirek Topolánek na tiskové konferenci v prostorách Sněmovny.

Rath označil výzvu ODS za legrační. Uvedl, že když se o podezření z korupce dozvěděl, okamžitě spolupráci s Klimovičovou ukončil. Naopak, jako korupční vidí chování některých politiků ODS.

"Já naopak vyzývám pana Topolánka, aby totéž co já učinil s pány Ouzkým, Cabrnochem a Julínkem. To jsou lidé, kteří měli smlouvy nebo jejichž známí měli smlouvy s VZP, smlouvy pro pojišťovnu velmi nevýhodné, a přitom sami dohlíželi na to, jak má pojišťovna hospodařit," řekl Rath.

ODS chce pozastavit vydání úhradové vyhlášky za léky

ODS v této souvislosti vyzvala vládu, aby okamžitě zastavila vydání lékové vyhlášky pro rok 2006, protože existuje vážné podezření, že je opět provázeno korupcí.

Občanští demokraté žádají policejní vyšetřování působení bývalé poradkyně ministra zdravtonictví Evy Klimovičové v redakcích Tempus a Osobní lékař. "Existuje závažné podezření, že na úkor zdravotního pojištění byly inkasovány milióny korun pro Davida Ratha a vedení České lékařské komory," tvrdí ODS.

Její představitelé upozornili zároveň na to, že odpovědným redaktorem časopisu Tempus je vedoucí sekretariátu ministra zdravotnictví Michal Sojka, který byl Rathem dosazen do sprádní rady VZP. Podle ODS Rath i Sojka zřejmě věděli o praktikách Klimovičové.

Anketa

Měl by ministr zdravotnictví David Rath odstoupit kvůli aféře jeho bývalé poradkyně Evy Klimovičové?
ano
74,4 %
ne
25,6 %
Celkem hlasovalo 10355 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám