Hlavní obsah

ODS chce rovnou dávku pro všechny

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Kromě známé rovné daně a rovného důchodu přišel na víkendovém kongresu ODS stínový ministr financí Vlastimil Tlustý s dalším návrhem. Jmenuje se státem zaručený příjem a kloubí dohromady odpočitatelné položky z hrubého příjmu a plošnou sociální dávku.

Článek

Pokud by ODS svůj návrh uvedla v život, každý občan ať pracující, který by si dávku připočítával k hrubé mzdě, či nezaměstnaný by od státu inkasoval 6000 korun.

Státní dávku by dostávaly i děti. Prvorozenému by státní kasa vyplácela měsíčně 2400 Kč, druhé a třetí by získalo 3600 Kč, čtvrté 2400 Kč, páté 1200 Kč, šesté a další 600 Kč.

"Již by neexistovala odpočitatelná položka, ale připočitatelná, a namísto minus na konci výpočtu bude plus na začátku, v tom je celý fór, prostě každý občan má zaručeno šest tisíc korun," řekl Právu Tlustý.

Výpočet čistého příjmu podle ODS
1 dospělý pracuje, druh je v domácnosti, mají 3 děti
Hrubá mzda20 000 Kč
Součet SZP (státem zaručený příjem) dospělých2x 6000 Kč
Děti2400 Kč2x 3600 Kč
Součet SZP21 600 Kč
Celkem příjem domácnosti41 600 Kč
Odpočet SZP 15 % z hrubé mzdy (15 % z 20 000)-3000 Kč
Rovná daň (15 %)-5790 Kč
Sociální odvod (15 %)-5790 Kč
Zdravotní odvod (10 %)-3860 Kč
Celkový čistý příjem domácnosti23 160 Kč
Zdroj:www.ods.cz

Státem zaručený příjem by byl společně s vydělanou hrubou mzdou zdaněn 15procentní sazbou. Kromě daně by se ze součtu mzdy a dávky odvádělo ještě 15 procent sociálního odvodu a 10 procent zdravotního pojištění. Dávka by měla nahradit podporu v nezaměstnanosti, sociální podporu, dětské přídavky a pravděpodobně i nemocenskou a mateřskou.

Dávka až do 40 tisíc mzdy

Pokud by v rodině nikdo nevydělával, budou všichni její členové pobírat plnou výši zaručeného příjmu. Se zvyšující se mzdou by se dávka zmenšovala o 15 procent hrubé mzdy až do výše 40tisícového výdělku u jedince bez dětí a bez partnera. V tomto případě by se nárok na příspěvek ztrácel a po zaplacení odvodů by poplatníkovi zůstalo 26 tisíc korun. Nezaměstnaný by dostával 3900 Kč.

Podle Tlustého zavedení jejich systému povede k větší motivaci nežít na sociálních dávkách, ale pracovat a je výhodné i pro pracovníky s nejnižšími příjmy.

ODS navrhuje i rovný důchod, který má činit 20 až 25 procent průměrné mzdy. Současných důchodců se plány ODS nedotknou, plně se vztahuje na ročníky 1975 a mladší. Novinkou v Tlustého návrhu jsou bonusy za děti, kdy by stát dvěma procenty z hrubé mzdy pracujících dětí přispíval na důchody jejich rodičů.

Kvůli zavedení systému podle představ ODS v prvním roce rozpočet přijde o více než 18 miliard korun. Postupně se ale bude tento výpadek snižovat, až v roce 2010 přeroste v navýšení příjmů o 31 miliard korun, plánuje stínový ministr financí.

Reklama

Související články

Topolánek vyrazil proti veteši v ODS

K předvolebnímu semknutí ODS burcoval stranický předseda ODS Mirek Topolánek na víkendovém nevolebním kongresu v Brně. Vzápětí však zasel mezi straníky svár,...

Výběr článků

Načítám