Hlavní obsah

Dopravu komplikuje náledí

– ČR

Na většině míst České republiky mohou motoristé bez potíží řídit svá vozidla. Na sněhovou pokrývku na dopravních tazích si musejí dát řidiči pozor ve vyšších nadmořských výškách. Obtížná je sjízdnost i v okolí Ostravy, kde se zejména na vedlejších silnicích tvoří náledí.

Článek

Téměř na celém území Moravskoslezského kraje se na vedlejších silnicích po nočních mrazech tvoří ledovka. Silničáři cesty průběžně ošetřují, všechny úseky silnic jsou při zvýšené opatrnosti sjízdné. Silnice prvních tříd a hlavní městské komunikace jsou většinou po vysolení mokré.

Ve vyšších oblastech Beskyd je na silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. "Všechny sypače jsou venku a kontrolují situaci. Ledovka se může tvořit hlavně na rovinách, kde více fouká a nejezdíme tam tak často jako na nebezpečné horské úseky," řekl dispečer novojičínské správy silnic.

Silnice ve Zlínském kraji jsou v pondělí na většině území sjízdné. V některých místech by si však měli řidiči dávat pozor na námrazu. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření převážně holé a vlhké. Na vozovkách nižších tříd sypaných inertním posypem leží vrstva zledovatělého sněhu.

Všechny silnice v Olomouckém kraji jsou podle silničářů sjízdné. Na cestách nižších tříd však leží rozbředlá či zledovatělé vrstva sněhu. Řidiči by měli být na cestách i nadále obezřetní.

Lépe jsou na tom silnice na jižní Moravě. Většina tamních hlavních silničních tahů je po nedělním vydatném sněžení bez problémů sjízdná. Komunikace jsou po chemickém posypu holé a mokré. Opatrní by měli být řidiči zejména na vedlejších komunikacích v lesnatých oblastech kraje. Leží na nich totiž vrstva uježděného sněhu.

V Čechách mohou být řidiči klidnější, zejména v oblasti Polabské nížiny jim nehrozí rozmary počasí.

Ve východních Čechách je nejsvízelnější sjízdnost v oblasti Krkonoš. Až pěticentimetrová vrstva ujetého sněhu leží na tamních silnicích, sníh je také na menších vozovkách na Jičínsku a Náchodsku. Všechny komunikace v Královéhradeckém kraji jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné, vyplývá z informací silničářů.

Silnice v severních Čechách jsou v nižších polohách suché, ve vyšších pokryté vrstvou ujetého sněhu. Všechny komunikace v regionu jsou podle dispečerky krajské správy a údržby silnic sjízdné. Odpoledne má podle předpovědi meteorologů sněžit.

jižních Čechách radí zvýšenou opatrnost jihočeští silničáři řidičům hlavně na Českokrumlovsku a Prachaticku. Na silnicích II. a III. třídy zde zůstává ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Nejlepší dopravní situace je ve středních Čechách, kde jsou silnice většinou holé, mokré a sjízdné bez omezení. Pouze na Mladoboleslavsku jsou některé silnice nižších tříd namrzlé a sjízdné se zvýšenou opatrností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám