Hlavní obsah

Počasí naservírovalo prvním sjezdařům nebe na zemi

Právo, Novinky, ČTK, Vladislav Prouza

Nebe na zemi v podobě jasně modré oblohy splývající s bělobou sjezdovek naservírovalo ve čtvrtek počasí letos prvním sjezdařům na českých sjezdovkách. O víkendu se zřejmě rozjedou vleky na Šumavě, v Jeseníkách, Beskydech, Krušných horách a Orlických horách. Provozovatelé sportovních areálů v Krkonoších si pospíšili a sezonu zahájili již ve čtvrtek.

Článek

Využít dvou prvních vleků mohli lyžaři v Horních Mísečkách. Další krkonošská střediska uvítají první návštěvníky v pátek či sobotu.

Startu lyžařské sezóny hornomísečských vleků využila necelá stovka lyžařů. "Letos jsme to zkušebně pustili o den dřív než loni. Počasí opět nezklamalo. Chtělo by ale trochu přituhnout, abychom mohli pokračovat ve sněžné kanonádě," liboval si jeden z vlekařů.

Lyžařům brázdícím kilometr upravené sjezdovky s třiceti centimetry sněhu poskytli vlekaři prologové jízdy zdarma. "Šlo o zatěžkávací zkoušku techniky a nového odbavovacího systému, který umožní větší variabilitu časových jízdenek a zamezí jejich zneužívání," vysvětli ředitel Skiareálu ve Špindlerově Mlýně Jiří Beran.

Kšefty s jízdenkami a mnohdy úspěšné pokusy falšovat čárový kód, který z nových čipových skipasů zmizel, stály ročně Skiareál milióny korun na ztracených tržbách.

Sezóna začne v pátek

Nedočkavci čekali ve čtvrtek u stanice dolního vleku na Horních Mísečkách ještě před půl devátou ráno, kdy vlekaři dostali premiérový povel start. "Dočkat se nemohli hlavně prkýnkáři, jak přezdíváme snowboardistům," přiblížil vlekař. Chuť prvního sněhu vydržela většina zimě nepřivyklých lyžařů při non-stop jízdách vychutnávat do úderu poledne. "Podmínky jsou perfektní. Jenom lyžím nepřivyklé nohy pokulhávají," říkali.

"Sezóna oficiálně začne v pátek, kdy budeme jezdit za regionální celodenní jízdné 300 korun pro dospělé a 200 pro děti," upřesnil Beran. Skiareál ve Špindlu počítá příští víkend s provozem lanovek na Medvědíně a Hromovce.

Start letošní české lyžařské sezóny proběhl na Horních mísečkách narozdíl od posledního mazání bez oslav a rychlých špuntů. "Razím heslo, že alkohol na sjezdovky nepatří," podotkl Beran. V Krkonoších nyní leží na sjezdovkách mezi 20 až 40 centimetry sněhu a vlekaři díky mrazivému počasí lyžařské dráhy vylepšují umělým sněhem.

Na Šumavě se v sobotu ráno rozjedou první vleky na Zadově a také v lyžařském středisku Lipno. Na sjezdovkách v obou oblastech leží přes 30 centimetrů sněhu a podobně jako v Krkonoších naplno pracují sněhová děla.

V Jizerských horách se o víkendu rozjede dvousedačková lanovka v Rejdicích. Na své si přijdou i běžkaři. "Celkem jsme pro běžkaře připravili 55 kilometrů tratí," řekla ředitelka Jizerské o.p.s. Blanka Nedvědická.

V Krušných horách pojede o víkendu část vleků v některých skiareálech na Božím Daru, na Klínovci a v Perninku. Není vyloučeno, že zahájí provoz i některý z vleků v areálu Neklid a Bublava. Upravené jsou už také první kilometry běžeckých stop na Krušnohorské magistrále i "kolečko" u Perninku.

Až půl metru sněhu pokrývá vrcholky jesenických hor. Na své si v nejvyšších partiích přijdou především běžkaři, kteří se již mohou projet po upravených trasách. Vleky se ale poprvé tuto sobotu chystají spustit také některá lyžařská střediska v horách. V provozu by měly být o víkendu vleky na Ramzové. Na Ovčárně se vleky rozjedou teprve tehdy, až sněhová pokrývka dosáhne 50 až 80 centimetrů.

Na víkend se chystají také provozovatelé některých lyžařských areálů v Beskydech - lyžovat by se mělo na Pustevnách, Soláňi, Kohutce a v Mostech u Jablunkova. Záleží ale na počasí.

Na Vysočině se v noci na dnešek poprvé rozjela sněhová děla. Technický sníh chrlí v areálech v Novém Městě na Moravě, Svratce a Jimramově na Žďársku. Vleky zde nejsou v provozu zatím nikde, správcové počítají se zahájením sezony nejdříve v polovině prosince.

O něco dříve se rozjedou vleky v Pardubickém kraji. Provozovatelé areálů začali v těchto dnech stříkat na sjezdovky technický sníh. Pokud se během týdne výrazně neoteplí, otevřou první sjezdovky 3. prosince.

Také lyžařské areály ve Zlínském kraji se zřejmě o tomto víkendu ještě neotevřou. Přestože v regionu sněží, sněhu je podle vlekařů nedostatek. Na své si zřejmě přijdou pouze běžkaři, kteří se vydají do výše položených míst Vsetínska. Přestože tratě ještě nejsou upravené, na mnoha místech se již dá lyžovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám