Hlavní obsah

Musílková s Rathem se hádali před poslanci

– PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath a ředitelka Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřina Musílková ve čtvrtek předvedli poslancům, jak se umějí hádat. Zákonodárci měli po jejich vystoupeních rozhodnout o tom, zda zřídí vyšetřovací komisi k VZP, rozprava ale neměla výsledek a poslanci rozhodnutí odložili na příští úterý.

Článek

Rath před několika týdny uvalil na VZP nucenou správu. Musílková ve čtvrtek poslancům řekla, že kontrola, která nyní v pojišťovně probíhá, se podobá "honu na čarodějnice". Tvrdí, že kontroloři ohrožují zaměstnance, Rath říká opak - tedy že zaměstnanci vyhrožují kontrolorům.

"Vyčerpaná kolegyně po čtrnáctidenním psychickém nátlaku a šikanózním jednání ze strany nuceného správce a kontrolních pracovníků včera na pracovišti zkolabovala. Více než hodinu byla oživována dvěma týmy záchranné služby v mém sekretariátě," popsala zákonodárcům Musílková.

Podle ní jsou při kontrole porušovány zákony a není dodržován požadavek mlčenlivosti. "Po dobu provádění kontroly se údaje nesdělují," zdůraznila. Poukázala na to, že toto pravidlo ministr porušuje. Získané informace ihned podle ní předává médiím.

Kdo koho ohrožuje

Rath naopak uvedl, že nátlaku a výhružkám je naopak vystaven tým nuceného správce Antonína Pečenky. On i jeho rodina mají policejní ochranu, tlaku čelí i kontroloři. "Vyšetřujeme Všeobecnou zdravotní pojišťovnu anebo nějakou podivnou sicilsko-mafiánskou strukturu?"

Podle Václava Šebora z ministerstva zdravotnictví se kontroloři zaměstnankyně, která později zkolabovala šli zeptat na mzdové listy. Pracovnice je odmítla vydat. Kontrolorům podle Musílkové předložila citace ze zákonů, s nimiž by bylo odevzdání materiálů v rozporu. "Ministerstvo zdravotnictví trvá na tom, aby i přes uvedené závažné okolnosti, VZP splnila konkrétní požadavky," dodal Šebor.

Komise pravděpodobně bude

S myšlenkou, aby vznikla komise, která vyšetří hospodaření VZP přišel sám Rath, komise má podporu u většiny poslanců.

Poslanci začali o problému jednat už v úterý, bod ale stejně, jako dnes, přerušili a vrátí se k němu příští úterý. Čtvrteční debata se změnila v přestřelku ČSSD a ODS. Občanští demokraté soudí, že Rathovo počínání poškozuje pacienty, ministr tvrdí, že pacienty by naopak poškodila rovná daň navrhovaná ODS. "Hádáme se o tom, kdo ovládne nyní těch zhruba 200 miliard korun, které se ve zdravotnictví pohybují a ten pacient je někdy dobrá zástěrka," poznamenal lidovec Josef Janeček.

Kontrolu VZP by měl provést Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Ve středu ho o to požádala vláda. Prezident NKÚ František Dohnal ale nepovažuje za nutné, aby jeho úřad nyní dělal prověrku hospodaření VZP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám