Hlavní obsah

Paroubek couvá ze zrušení lustračního zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek zmírnil své středeční výroky, že podporuje návrh komunistů na zrušení lustračního zákona, protože jsou nadbytečné. Ve čtvrtek řekl, že zrušení zákonů se může o rok či dva odložit, protože toto téma nestojí za rozpad koalice. Zrušení lustračního zákona odmítly jak menší koaliční strany, tak někteří členové ČSSD.

Článek

Podle Paroubka je nyní prioritou koalice schválení rozpočtu. To, že by se lustrační zákony měly zrušit, je podle premiéra jen jeho soukromý názor.

Lustrační zákony mají zabránit bývalým příslušníkům StB, Lidových milicí či funcionářů KSČ od okresní úrovně výše pracovat ve vysokých funkcích ve státní správě.

Premiér Jiří Paroubek ve středu uvedl, že by byl pro zrušení lustračního zákona, protože už podle něj splnil svou roli a nyní je nadbytečný. [celá zpráva] "Je šestnáct let po sametové revoluci a do života přichází nová generace. Zákon ve své době splnil svoji roli k ochraně státní správy před eventuální vydíratelností a navázaností na bývalé struktury. Ve státní správě bude celá věc řešena zákonem o státní službě, jakmile vstoupí v platnost," uvedl Paroubek s tím, že o problému budou v ČSSD diskutovat.

Proti zrušení zákona se ihned postavili jednak představitelé ODS, tak šéfové koaličních stran, ale i úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. "Budu hlasovat proti zrušení lustračního zákona. Myslím, že na zrušení je pět či deset let ještě čas," sdělil Právu.

Sobotka: ČSSD stále směřuje se spolupráci s KSČM

Podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) vládnoucí ČSSD směřuje ke spolupráci s komunisty, což podle jeho čtvrtečního vyjádření dokladuje premiérova podpora návrhu KSČM na zrušení lustračních zákonů.

"Velmi naléhavě vyzývám občany České republiky, aby si uvědomili, že po šestnácti letech od demokratických změn nám opět mohou vládnout estébáci," uvedl Sobotka. "Paroubkovo přitakávání těmto návrhům je buď souhlasem s praktikami KSČM nebo politickým obchodem bez jakýchkoliv skrupulí. Sám nevím, co je pro tuto zemi horší." dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám