Hlavní obsah

Paroubek je pro zrušení lustračního zákona

Právo, Hana Kadečková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lustrační zákon už splnil svoji roli a dnes je nadbytečný, prohlásil ve středu před novináři premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Dodal, že kdyby byl poslancem, podpoři by jeho zrušení.

Článek

"Lustrační zákon už splnil svoji roli. Ochránil v prvních letech demokratického režimu státní správu, demokratické instituce před potenciálním vlivem agentů státní bezpečnosti a dnes je nadbytečný," uvedl premiér.

Na dotaz, zda podpoří návrh komunistů na jeho zrušení odpověděl, že pokud by byl poslancem osobně by jeho zrušení podpořil. "Ve straně o tom budeme muset diskutovat," dodal.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak na dotaz novinářů odmítl, že by měl s premiérem o tomto dohodu: "Žádnou dohodu s ním nemám v této věci," uvedl. Myslí si, že premiér Paroubek zná rozhodnutí evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, který zrušil tento zákon Litvě.

Na otázku, zda by hlasování poslanců ČSSD o lustračním zákonu mohlo rozhodovat o tom, zda budou komunisté po volbách tolerovat menšinovou vládu ČSSD, Filip odpověděl, že to je předčasná otázka. "Zeptejte se po volbách," dodal. Odmítl , že by šlo o jakési testovací hlasování. "Určitě ne," prohlásil.

Podle Filipa je lustrační zákon špatný od začátku, protože neříká co lidé dělali, ale kde byli evidováni. "Můj názor je na to neměnný od roku 1990, protože podle mého soudu nelze hodnotit podle toho kdo kde byl evidován, ale kdo co dělal. Jestliže někdo dělal něco protiprávního, nechť je potrestán, jestliže nedělal nic protiprávního, nechť žije jako plnoprávný občan," řekl Filip. Podle něj mělo být "toto diskriminační opatření zrušeno nejpozději v roce 1992".

Paroubkovo vyjádření rozčílilo koaliční partnery

"ČSSD si bude muset vybrat, zda chce v dlouhodobé perspektivě spolupracovat s 'estébáky', nebo s křesťanskými demokraty," řekl ČTK předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, který už dříve varoval před sbližováním ČSSD s komunisty.

Paroubek označil Kalouskovu reakci za příliš expresivní vyjádření. "Připomínám, že ČSL byla po 40 let součástí politického systému komunistického režimu a první polistopadový předseda ČSL byl agentem StB," uvedl premiér.

"Ze strany Unie svobody nedostane taková změna ani jeden hlas... Mně tento pokus komunistů připadá jako výsměch tomu, co jsme zažívali před listopadem 1989. A zejména několik dní po výročí listopadové revoluce mi to připadá naprosto absurdní," řekl Frekvenci 1 šéf Unie svobody-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Komunisté naposledy usilovali o zrušení lustračních zákonů v červnu 2003. Proti se postavily ODS, KDU-ČSL, US-DEU a část poslanců ČSSD.

Anketa

Jsou podle vás už lustrační zákony zbytečné?
ano
28,7 %
ne
71,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8831 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám