Hlavní obsah

O Zaorálkově kodexu v krajích přiliš nevědí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY/BRNO

Přes snahu šéfa Sněmovny Lubomíra Zaorávka (ČSSD) o prosazení etického kodexu poslance se regionální špičky soc. dem. staví k jeho iniciativě s rozpaky. Důvodem je především jejich neznalost předloženého materiálu, který si získal podporu premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). "Ujišťuji vás, že na kandidátce soc. dem. nebude nikdo, kdo by kodex nepodepsal," řekl začátkem listopadu novinářům Paroubek.

Článek

Ke skupině poslanců ve Sněmovně, kteří hrají "malou domů" na své příbuzné, patří Josef Mikuta (ČSSD) z Karlovarského kraje, který zaměstnává svou manželku jako svou asistentku. Vedení ČSSD s ním však již pro sněmovní volby na kandidátku nepočítá. "Jako poslanec pracoval spíše pro sebe než pro stranu, my v kraji o jeho práci nevíme nic," řekla Novinkám šéfka organizace ČSSD v Karlovarském kraji Hana Hozmanová.

Podle Hozmanové zatím tamní sociální demokraté o etickém kodexu poslance nejednali, i o jeho podobě by měli krajští delegáti jednat během krajské konference 3. prosince. Kandidátem na lídra strany je i poslanec Rudolf Tomíček, který podle Holmanové nemá Mikutovy manýry.

Zaorálkův etický kodex si můžete prohlédnout zde.

Jižní Morava: nekandiduje ani další výtečník

Dalším svérázným interpretem Paroubkova apelu je poslanec soc. dem. František Strnad, jenž chtěl Zaorálkův kodex podepsat, ale nedodržovat. Strnad v listopadu řekl, že podepíše, ale se svou asistentkou a manželkou Libuší pracovní poměr nerozváže. "Já to považuji za neetické, kdybych řekl, děvčico, teď běž," odůvodnil své obavy vůči rodině v České televizi Strnad.

I Strnad již po volbách do poslanecké lavice nezasedne. Podle místopředsedy jihomoravských soc. dem. Davida Dallaga není hlavním důvodem pro odchod Strnada z vysoké politiky jeho protěžování rodinných příslušníků, nýbrž svobodné poslancovo rozhodnutí. Dallago nechtěl komentovat Strnadovo působení ve Sněmovně: "On je poslancem za Břeclavsko a já nejsem z tamního okresu." Podle Dallaga "je předčasné mluvit o etickém kodexu, to bude předmětem diskuse krajské konference".

V Jihomoravském kraji bude z osmi poslanců ČSSD obhajovat svůj mandát 5 z nich v čele s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou. Na jihu Moravy již nebude kandidovat ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, který bude volebním lídrem ve Zlínském kraji.

Orgoníková: Kodex je v pořádku

Někteří politici ČSSD však s přísnějším dozorem nad poslanci souhlasí. Například poslankyně ČSSD Hana Orgoníková, která povede ČSSD ve volbách v Královéhradeckém kraji, se ztotožňuje se Zaorálkovým návrhem. "Pokud někdo chce kandidovat u sociální demokracie, vlastně i za jiné politické strany, protože je to předkládáno všem politickým stranám, měl by se s kodexem podrobně seznámit," tvrdí poslankyně.

Obdobný názor má europoslanec Libor Rouček (ČSSD), který upozornil, že "v Evropském parlamentu již celá řada věcí z kodexu funguje".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám