Hlavní obsah

Silnice jsou i přes sněžení sjízdné

ČR

V úterý ráno byly všechny české silnice sjízdné. Silničáři na různých místech republiky odklízejí novou sněhovou nadílku. Nejvíce sněhu je v horských oblastech. Zvýšenou opatrnost by měli mít především motoristé v Jeseníkách, kde se na silnicích místy vytvářejí sněhové jazyky.

Článek

Silnice v Moravskoslezském kraji jsou zatím sjízdné, silničáři ale varují řidiče před sněhovými jazyky. Tvoří se zejména na Opavsku a Bruntálsku a ve vyšších polohách na Karvinsku, zvláště v Chotěbuzi a Hradišti.

"Nejhorší jsou řidiči kamionů, mají hladké gumy, ale stěžují si na silničáře. Myslí si, že za tohoto počasí budou silnice černé," postěžoval si dispečer bruntálské správy silnic.

Husté sněžení zaznamenali nad ránem lidé především na severu Olomouckého kraje. V otevřených úsecích se zde místy tvoří také sněhové jazyky. Sníh padá i v ostatních částech regionu. Silničáři nabádají řidiče, aby kvůli vydatnému sněžení jezdili v úterý opatrně.

"Začalo u nás sněžit kolem čtvrté hodiny ráno. Jde to ze severu Polska. Na silnicích nižších tříd musejí řidiči počítat s ujetou sněhovou vrstvou krytou posypem. Na silnicích udržovaných chemicky je slabá vrstva rozbředlého sněhu," řekl dispečer jesenických silničářů.

Husté sněžení komplikuje dnes ráno dopravu na většině území Zlínského kraje. Motoristé musí počítat s vrstvou ujetého či rozbředlého sněhu. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření většinou mokré, na krajích leží zbytky rozbředlého sněhu. Na ostatních silnicích leží vrstva nového sněhu, na Vsetínsku jsou silnice nižších tříd kryté inertním posypem. Některé úseky mohou i namrzat.

Všechny dálnice a rychlostní komunikace na jihu Moravy byly ráno sjízdné. Se zvýšenou opatrností musí řidiči jezdit hlavně v okrese Blansko, kde je silnicích nová vrstva ujetého sněhu. Nárazový vítr a sněžení také snižuje viditelnost. Vyplývá to z internetových stránek jihomoravských silničářů.

V Čechách je situace nejhorší v Krkonoších

Na jihočeských silnicích doporučují silničáři zvýšenou opatrnost. Silnice prvních tříd jsou mokré po chemickém ošetření, na komunikacích nižších tříd a ve vyšších polohách zůstává ujetá vrstva sněhu do tří centimetrů krytá inertním posypem. V horských oblastech Šumavy je nutná zimní výbava, řekl dispečer Správy a údržby silnic Jihočeského kraje.

Na většině území východních Čech sněží, v noci na dnešek připadlo několik centimetrů nového sněhu. Silnice v kraji zůstávají se zvýšenou opatrností sjízdné, řidiči by měli být opatrní především v horských oblastech Krkonoš a Orlických hor, oznámili silničáři. Místy, zejména v okolí Poličky na Svitavsku, se podle informací silničářů na silnicích tvoří sněhové jazyky. Silnice v kraji jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Středočeské silnice jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. Na vozovkách nižších tříd leží na Rakovnicku místy rozbředlý sníh, na Příbramsku a Benešovsku ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Informuje o tom ředitelství silnic a dálnic.

západních Čechách je nejsvízelnější situace v Krušných horách, kde se ve vyšších polohách tvoří sněhové jazyky. "Řidiči by rozhodně neměli vyjíždět na letních pneumatikách," řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Anketa

Máte již přezuté zimní pneumatiky?
ano
76,9 %
ne
23,1 %
Celkem hlasovalo 303 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám