Hlavní obsah

Náměstek hejtmana nesmí deset měsíců řídit

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Deset měsíců zůstane bez řidičského průkazu náměstek královéhradeckého hejtmana Miloslav Plass (ODS) kvůli tomu, že řídil pod vlivem alkoholu. Přestupkové oddělení královéhradeckého magistrátu jej navíc potrestalo jedenáctitisícovou pokutou.

Článek

Již dříve se také zavázal přispět svým měsíčním platem na některý z preventivních programů, zaměřených na boj proti alkoholu za volantem. Za alkohol za volantem je podle zákona možno udělit až dvouletý zákaz řízení a patnáctitisícovou pokutu.

"Trest jsem přijal, odvolávat se nehodlám," řekl Právu Plass, jehož v polovině října přistihla policejní hlídka v Třebechovicích pod Orebem na Královéhradecku, jak řídí služební oktávii se zhruba 1,5 promile alkoholu v krvi. Vysvětloval tehdy, že špatně odhadl zbytkový alkohol, neboť den před tím večer popíjel v Deštném v Orlických horách a ráno usedl za volant dřív, než se mu alkohol z krve zcela odboural.

"Z hlouposti jsem podcenil situaci," přiznal. V důsledku skandálu uvažoval i o rezignaci na funkci náměstka. Nakonec požádal členy krajského zastupitelstva, aby o jeho dalším setrvání v křesle rozhodli oni a začátkem listopadu jej většina zastupitelů podpořila.

Plass připustil, že zřejmě po uplynutí poloviny trestu požádá o prominutí jeho zbytku. "Využiji možnosti, kterou mi zákon nabízí," uvedl s tím, že pokutu už v plné výši uhradil

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám