Hlavní obsah

Rath: VZP by neměla platit internetové zdravotní knížky

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath chce zastavit financování internetových zdravotních knížek IZIP ze zdrojů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Místopředseda Evropského parlamentu a spolutvůrce projektu IZIP Miroslav Ouzký (ODS) se brání a hodlá Ratha zažalovat. Eurposlanec požaduje odškodné ve výši Rathova hrubého příjmu za dobu jeho působení na ministerstvu.

Článek

VZP zadala podle Ratha projekt elektronických knížek bez výběrového řízení. Miliónové částky pak neodpovídají výsledku, tvrdí Rath. Tento postup označil za krajně podezřelý. "Bude potřeba se ještě podívat, jak jsou nastaveny smlouvy s firmou IZIP. Pokud bude možné zastavit toto poškozování VZP, tak by nucený správce měl realizovat to, že se platby IZIPU nebudou realizovat z peněz VZP," uvedl ministr.  

Podle Ouzkého si Rath za osm měsíců vydělá kolem jednoho miliónu korun hrubého. "Omluva člověka, který je bezskrupulózní, nebolí. Takže by ho něco mělo bolet," řekl Ouzký. Peníze by chtěl věnovat na léčbu rakoviny.

Podle Ouzkého mají Rathovy ataky osobní ráz. Ministr se mu prý mstí za to, že v expert ODS na zdravotnictví dříve ve Sněmovně hlasoval pro nepovinné členství lékařů v České lékařské komoře. Rath byl jejím dlouholetým prezidentem. Podle Ouzkého Rath tehdy nabídl za podporu povinného členství v komoře na oplátku podporu projektu IZIP, jinak ho prý zničí.

IZIP: elektronickou zdravotní knížku má 800 tisíc lidí

Internetovou zdravotní dokumentaci má nyní podle zástupců IZIP téměř 800 tisíc pacientů. Do systému se zapojilo i 7500 lékařů. Knížka obsahuje údaje o vyšetřeních, obtížích i lécích pacienta. Neúčelné opakování léčby a předepisování prášků by mělo díky přehledu odpadnout. Výdaje by tak měly klesnout.

Anketa

Souhlasíte se zavedením internetových zdravotních knížek?
ano
83 %
ne
17 %
Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám